В цей день, але 1795 року в Англії викопали картоплину вагою майже 8,5 кг. Унікальність в тому, що на той час про генну модифікацію навіть й мови не було. Коренеплід набув такого розміру без людського впливу.
Картопля - один із найулюбленіших харчових продуктів українців. Овоч широко використовують в кулінарії. З нього готують понад дві тисячі різноманітних страв: запікають, відварюють, смажать, додають до пирогів та супів. Навіть випікають хліб та виготовляють горілку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імпорт картоплі збільшився у 250 разів
Існує міф про те, що картопля - порожні калорії, які не приносять ніякої користі організму, але це не так. В складі продукту міститься цілий калейдоскоп вітамінів і корисних макро і мікроелементів. Коренеплід містить значно більше білка і клітковини, ніж жирів, яких всі остерігаються. Більшість корисних речовин знаходиться в шкірці, а не в м'якоті. Саме тому дієтологи рекомендують варити картоплю "в мундирі" або запікати її в духовці та вживати в їжу разом зі шкіркою.
Цікаві факти:
- Французька королева Марія-Антуанетта обожнювала картопляні квіти й прикрашала ними власне волосся.
- У світі існує близько 5 тис. сортів картоплі.
- Картопля була першим овочем, вирощеним у 1995 році за межами нашої планети.
- "La Bonnotte" - найдорожчий у світі сорт картоплі. Вартість складає 500 євро за кілограм.
- Складається на 80% з води.
- Першу літературну згадку про картоплю фрі можна знайти в творі "Повість про два міста" Чарльза Діккенса. Вона розповідає про часи французької революції. Автор пише про "підсушені картопляні часточки, приготовані в рослинному маслі".
- Рекордсменкою з чищення картоплі стала німкеня Лінде Томсен. Вона за 10 хвилин очистила понад 10 кілограмів коренеплоду.
- Найнебезпечніший ворог картоплі є колорадський жук.
- У місті Маріїнськ є пам'ятник картоплі. він був відкритий у 2008 році.
- Одна із найулюбленіших страв українців, яку готують із картоплі - деруни.
3 грудня 1586 року англієць Томас Герріот з Америки в Європу завіз картоплю. Довгий час вважалася отруйною, тому використовувалася аристократами, як декоративна рослина. Її висаджували в садах, бо гарно цвіла і пахла.
Коментарі