У рамках офіційного переговорного процесу щодо створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС досягнуто домовленості про встановлення квоти на експорт українського цукру в ЄС обсягом 20 тис. тонн на рік.
Про це заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Іван Бісюк в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".
За його словами, ці незначні обсяги не вирішують проблеми галузі, але вони важливі з точки зору освоєння нових ринків збуту.
"Варто також відзначити, що сьогодні близько 250 тисяч тонн цукру в рік поставляється на зовнішні ринки у вигляді кондитерських виробів. При цьому є домовленості з ЄC про вільну торгівлю кондитерськими виробами, що збільшує потенціал таких поставок більш ніж до 300 тисяч тонн", - сказав Бісюк.
За даними Бісюка, в минулому маркетинговому році було вироблено 2,33 млн тонн цукру, що на 474 тис. тонн перевищило внутрішню потребу країни. За рахунок формування державного інтервенційного фонду вдалося зняти з ринку більше 10%. Це сприяло стабілізації цін на цукор в кінці 2011/2012 маркетингового року, підкреслив він.Крім того, зниження його вартості на внутрішньому ринку сприяло відновленню експортних поставок.
"Так, за даними Держстату, в 2011/2012 маркетинговому році було відвантажено 164 тисячі тонн цукру на експорт, що майже в 30 разів більше, ніж роком раніше", - пише видання.
"У 2012/2013 маркетинговому році також планується виробити понад 2 мільйони тонн цукру", - сказав замміністра.
За його словами, з урахуванням перехідних залишків на початок нинішнього маркетингового року в обсязі 648 тис. тонн це повністю забезпечує потребу внутрішнього ринку. Експортний потенціал галузі прогнозується на рівні 200 тис. тонн.
Коментарі