За місяць плодоовочева "інфляція" в Україні становила 13%.
Таким чином, у березні український споживач змушений був заплатити на 13% більше за той же набір основних овочів і фруктів, що і в лютому.
Якщо порівняти ціни в березні цього року і в березні 2010 року, то зараз споживач переплачує вже 43%.
Ріст вартості корзини був зумовлений збільшенням цін на традиційні овочі, попит на які з початком посту збільшився.
У той же час очікуваного зростання пропозиції цих овочів не сталося, а якісна продукція до середини березня активно експортувалася на російський ринок, що створювало додаткову напругу на ринку України. За місяць традиційні овочі подорожчали відразу на 17,1%.
Не відставали від овочів і ціни на фрукти, основний набір яких у березні подорожчав на 13,4%. Тут головним порушником спокою було яблуко, дефіцит якого відчувався практично у всіх країнах Європи і був особливо помітним в Росії.
Зниження запасів українського яблука створювало передумови для зростання цін.
Єдиною групою товару, де відзначалося зниження цін, були тепличні овочі. Однак зниження за місяць було порівняно несуттєвим - всього на 2,3%. І якщо ціни на томати знизилися, то ціни на огірки збільшилися за минулий місяць.
"У квітні ціни на основний набір овочів можуть вирости в чергове", - зазначив Андрій Ярмак, керівник проекту "Агроогляд: овочі та фрукти".
"На жаль, помітного зниження вартості плодоовочевого кошика українському споживачеві слід чекати не раніше другої половини травня, хоча, позитивною новиною може бути дуже ймовірне різке зниження цін у наступному сезоні", - додав експерт.
Коментарі