Показники споживання і виробництва хліба в Україні оновили антирекорди. Обсяги виробництва хлібобулочних виробів у квітні, за даними офіційних джерел, становили 126,7 тис. тонн хлібобулочних виробів, що на 5,6% менше, ніж в березні.
Розбіжність з квітнем 2011 року ще більш значна - 8,1%, або 11,2 тис. тонн. За рік зниження обсягів виробництва становило 4,2%, пишуть "Экономические известия".
З початку 2011/12 МР (липень 2011 року - квітень 2012 року) в Україні було вироблено 1,38 млн. тонн хлібобулочних виробів, у той час як за аналогічний період 2010/2011 років - 1, 44 млн тонн.
Тенденція не сегментована за регіонами країни - обсяги виробництва і, відповідно, споживання знижуються по всій Україні. Несподіваним винятком стала Тернопільська область, де було зафіксоване невелике зростання обсягів виробництва ХБВ. За даними офіційної статистики, серед лідерів по виробництву хліба - переважно мегаполіси. Найбільше хліба було вироблено в Дніпропетровській області - 14,3 тис. тонн, що менше березневого показника на 2,4%.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні ціни на бензин і дизпаливо мають знизитись на 10 копійок
Крім того, в трійку найбільших виробників увійшли Київ і Донецька область.
"Це пояснюється розвитком цих регіонів, великою кількістю населення і відносно високими їх доходами", - зазначають аналітики.
Першопричиною цієї тенденції деякі учасники ринку раніше називали не корекцію споживчих уподобань українців і не зростання популярності товарів-замінників. За словами керівника аналітичної компанії "АПК-Інформ" Тетяни Гетьман, зараз на столі споживача з хлібом конкурують дешеві овочі і фрукти. Адже ціни на деякі з них за останній рік впали на 60-80%. Однак далі овочі не зможуть витісняти хліб і такий причинно-наслідковий зв'язок вже неактуальний.
Учасники ринку впевнені, що скорочення промислового виробництва хліба - "заслуга" уряду і його боротьби із зростанням цін на найбільш соціально значимому з ринків.
"Зниження виробництва хлібобулочних виробів в нашій країні безпосередньо пов'язане зі стабільністю цін на хліб, декларованою державою", - вважають експерти компанії "ПроАгро".
ФОТОРЕПОРТАЖ: "Кришталеве колесо" SIA-2012 отримала Kia Сeed
На думку аналітиків, дисбаланс між собівартістю виробництва ХБВ і тією ціною на них, яку вважає допустимою уряд, досяг таких масштабів, що навіть підвищення вартості комерційних сортів хліба не дозволяє вийти на прийнятні фінансові результати роботи.
"Цієї зими, коли вартість борошна була вищою, окремі наші підприємства не могли навіть вийти в "нуль", - зазначив представник одного з хлібопекарських холдингів.
Усі без винятку учасники ринку визнають, що війну за дешевий хліб в країні уряд беззастережно виграв.
Коментарі
1