пʼятниця, 03 січня 2014 06:15

Коропа маринують у пиві

Автор: ФОТО: Ольга ШВЕД
  Різдвяного коропа чехи запивають пивом або білим вином. Подають з помідорним пюре
Різдвяного коропа чехи запивають пивом або білим вином. Подають з помідорним пюре

Колишня львів'янка 39-річна Тамара Дуб останні 10 років живе в центрі чеської столиці Прага. Вийшла заміж за чеха українського походження, виховують двох дітей. На православне Різдво готує для родини коропа.

— На католицьке їздимо до чоловікових батьків, а українське святкуємо вдома. Намагаюся, щоб на столі були чеські страви. Різдвяний короп для чехів — як індичка для американців, обов'язково на святковому столі. Коропів вирощують та прикормлюють у проточних ставках із чистим піщаним дном. Деякі рибини завважки до 20–30 кіло. Чехи його смажать, запікають, фарширують, відварюють у пиві з медом, заливають соусами.

На Різдво Тамара готує коропа в сирному тісті з помідорним пюре та маринованого в пиві. Кілограмового дзеркального коропа для першого рецепту чистить, миє, видаляє нутрощі й зябра, обрізає плавники та хвіст. Голову викидає. Тушку ріже на чотири шматки. У глибоку тарілку наливає півсклянки оливкової олії, додає подрібнену зелену петрушку, суміш червоного, чорного та білого перців, сіль, лимонну цедру та сушені прованські трави. Настоює півгодини. Цим маринадом натирає філе рибини, залишає на годину в холодильнику. Тим часом готує сирне тісто.

— Краще брати грам зо 200 твердого вершкового сиру, смак буде м'якшим, — радить господиня. — Дрібно потріть і додайте по 100 грамів м'якого маргарину, борошна і яйце. Замісіть густе тісто.

Миску з тістом ставить у холодильник на 20 хв. Охололе розкачує, ріже на довгі смужки. Ними, як спіраллю, обгортає шматки рибини. Кожен змащує збитим яйцем. Викладає коропа на папір для випікання, ставить у розігріту духовку на 10 хв.

— Чехи люблять до коропа картопляний салат або пюре з консервованих помідорів, — каже. — Останнє пікантно смакує до риби. Десяток середніх протертих овочів очищаю від шкірки, тушкую на повільному вогні із зеленню до загустіння. Додаю трохи цукру, винного оцту й солі.

На тарілку викладає охолоджене пюре з помідорів і шматки коропа в тісті.

Для наступної страви Тамара Дуб наливає у глибоку миску світлого пива. Філе коропа миє, підсушує, натирає сіллю і чорним перцем. Заливає пивом і ставить на годину в холодильник.

— Такого коропа дуже любить чоловік. Запиває його пивом.

Оливкову олію наливає у глибоку сковороду, 2 хв. обсмажує цілого коропа з двох сторін. У тій же олії — нарізану кільцями цибулину. На дно вогнетривкої тарілки наливає трохи пива, викладає філе риби, смажену цибулю, посипає кмином і червоним перцем. Накриває кришкою і тушкує в духовці на малому вогні 20 хв.

Готові страви на великих тарілках подає до столу. До коропа чехи п'ють пиво або біле вино.

Рибу начиняють гранатами й горіхами

Львів'янка Надія Максимович, 42 роки, запікає коропа із зернятками граната та волоськими горіхами. Натирає тушку сіллю, скроплює лимонним соком.

— Начинка з горіхами дає запах, а гранат — кислинку. Риба пропитується цим ароматом, — каже.

Цибулину дрібно січе, склянку волоських горіхів подрібнює у блендері. Додає півсклянки зернят граната і спеції. Кладе рибу на лист фольги, фарширує сумішшю й загортає. Ставить у розігріту духовку на 15–20 хв. Розгортає фольгу, залишає ще на 10 хв. до утворення золотистої скоринки.

Зараз ви читаєте новину «Коропа маринують у пиві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути