Ексклюзиви
понеділок, 25 грудня 2006 18:32

На Новий рік не варто готувати свинину

Автор: фото: Олена ХМІЛЬОВСЬКА
  У столичному ресторані ”Квін Бі” проходив конкурс кухарів, барменів та офіціантів Оболонського району Києва. Кондитер кулінарної фабрики ПП ”Авто-центр” (ТЦ ”Караван”) 25-річний Михайло за дві доби приготував композицію ”А я ляжу в кабріолет”. Для торта к
У столичному ресторані ”Квін Бі” проходив конкурс кухарів, барменів та офіціантів Оболонського району Києва. Кондитер кулінарної фабрики ПП ”Авто-центр” (ТЦ ”Караван”) 25-річний Михайло за дві доби приготував композицію ”А я ляжу в кабріолет”. Для торта к

Новий 2007 рік Червоного Кабана кияни зустрічатимуть стравами з яловичини, баранини, гусятини та курятини. Свинини не готуватимуть. Гадають, що за місце на святковому столі тварина-талісман помститься, й цілий рік не таланитиме. Завоювати її прихильність можна стравами з моркви, буряку, гарбуза, кефіру, молока, сироватки, висівок і круп.

Продавець-консультант відділу "Слов"янські сувеніри" універмагу "Україна" Ірина Чернишова, 45 років, відмовилася готувати свинину на новорічний стіл.

— Одну добу можна обійтися і без неї, — каже жінка. — Я придбала свічки-поросята — щоби цілий рік таланило. Дітям теж купила по іграшці — рожевій свинці. На стіл поставлю страви тільки з того, що люблять свині. Обов"язково куплю щось незвичайне, наприклад креветки. Приготую салат "Соняшник".

Рецепт Ірині кілька днів тому підказала подруга. Салат багатошаровий. Спершу на тарілці викладають "квітку" з трьох листків салату. У центрі — нарізані смужечками мариновані шампіньйони. Наступний шар — куряче філе, посічене соломкою. Далі — натертий сир і яйця. Послідовність можна змінювати, але обов"язково щедро полити майонезом. Аби страва нагадувала соняшник, посипте її кукурудзою.

Стіл у Новорічну ніч треба застелити соломою

— За Біблією, порося — священна тварина. Тому в Баку кажуть: "Кто сьєл свінью, тот нєздоров і плохо пахнєт", — Ілгар Дашдаміров, 46 років, продає гранати навпроти виходу з універмагу. — На новорічному столі в Азербайджані завжди є плов із баранини, долма з капустою та гранатовий торт.

Коржі на торт печуть із натурального бісквіта. Перемащують їх сметановим кремом, верхній поливають густою глазур"ю й посипають гранатовими зернятками.

60-річний двірник універмагу Василь Боровик купив на базарі свинячі ніжки та голову.

— Разом із дружиною приготуємо холодець і сальтисон. Голубців із картоплею та гречкою накрутимо, в печі спечемо запашного хліба — поросяті такі страви сподобаються, — вважає Боровик. Стіл у Новорічну ніч чоловік застелить соломою.

18-річна студентка Академії муніципального управління Аня Завгородня збирається сім разів хрюкнути після кожного келиха шампанського. У центрі святкового столу поставить поросятко-скарбничку. Коли годинник відбиватиме 12-ту, візьме жменю монет, загадає бажання і вкине по одній.

— Усе збудеться, головне — не витрачати їх, — переконана дівчина.

Касирка ветеринарної клініки "Алденвет" на вулиці Пестеля Марина Титова перед Новим роком назбирає у парку жолудів. Покладе їх свинці в окрему тарілку, розсипле столом, під ялинкою та по кутках квартири.

— На стіл готуватиму страви з квасолі, гороху, крупи, висівок, моркви, буряку та гарбуза, — каже Марина. — Приправлятиму їх сироваткою, кефіром, молоком і сметаною.

81-річна Галина Донець чекає на пенсію, щоб купити курячі стегенця. Посмажить їх і протушкує в овочевій підливі. Також відкриє консервовані помідори, огірки, гриби. Зварить картоплю й гарбузову кашу з родзинками. Онукам на десерт приготує печиво. Розтопить пачку вершкового маргарину на водяній бані, розмішає його з трьома склянками цукру і чайною ложкою соди. Борошна додасть стільки, скільки візьме тісто.

— Чіпляю форму до м"ясорубки — і тісто таке гарне лізе! Обриваю його смужками та й печу, — каже Галина Семенівна. — Про свинину на столі годі мріяти — грошей нема. На базарах за один биток зашибають по 35–40 гривень.

Китайці ліплять пельмені зі свинини та горілки

— У Китаї постійної дати святкування Нового року немає — її визначає імператор, — розповідає 24-річний п"ятикурсник столичного НАУ Тань Ян. — Рік Собаки зустрічали 19 січня, а Свині — аж 17 лютого. На Новий рік традиційно готують пельмені зі свинини і горілки та солодкі хрумкі пиріжки на десерт.
Пельмені готують із пісного тіста. М"ясо двічі перемелюють у м"ясорубці. Січуть  цибулю-порей, суміш приправляють сіллю та перцем. Для соковитості додають 2–3 столові ложки китайської горілки "саке" (15–20% міцності; "нашої" і ложки досить). Подають пельмені із соєвим соусом.
Тісто на пиріжки замішують із рисового борошна — як на вареники. Начинку готують з кунжуту та цукру. Їдять гарячими наприкінці Старого та на початку Нового року. Це символізує, що родина з достатком і щаслива.

Зараз ви читаєте новину «На Новий рік не варто готувати свинину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути