На різдвяному столі в кожного українця буде стояти головна традиційна страва - кутя.
Але важливо знати, скільки її можна з'їсти, щоб не нашкодити своєму здоров'ю.
Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у коментарі Gazeta.ua дає головну пораду українцям на різдвяні свята. До неї варто прислухатись особливо тим, хто обожнює цю страву.
"Кутя за своїм складом не лише смачна, а й багата вуглеводами. Ця страва містить багато зернових, насіння, горіхів, сухофруктів та меду. Тобто в куті дуже багато вуглеводів. Для людей, які мають підвищений цукор в крові, вживання куті його ще більше підвищить", - пояснює Оксана Скиталінська.
Для людей, які мають проблеми із здоров'ям печінки теж слід бути обережними під час застілля, наголошує дієтолог.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати найсмачнішу кутю з халвою за подільським рецептом. За неї подякують усі
"Наприклад, збільшена печінка чи є ожиріння печінки або для людей з надмірною вагою слід пам'ятати, що кутя це смачний продукт, але багатий на солодощі", - зазначила лікар.
Якщо слідкуєте за своєю фігурою, куті має бути зовсім трішки в різдвяному меню.
"Це має бути дуже символічна порція. Всього лиш потрібно з'їсти трішечки - одна-дві столові ложки, а не навалити собі цілу таріляку куті, а потім мати наслідки", - підсумувала Оксана Скиталінська.
Щоб кутя вийшла ніжною, ароматною і маслянистою, треба знати кілька секретів у приготуванні головної різдвяної страви.
Важливо розтерти мак до макового молока і змолоти горіхи, а родзинки обов'язково запарити на декілька хвилин.
А довести кутю до потрібної консистенції можна не тільки водою, а й запашним узваром. Саме у ньому увесь секрет смаку. Також не забувайте дотримуватись пропорцій інгредієнтів.
Коментарі