В Україні почали обговорювати нове харчування у школах.
В оновлене меню додали 160 різноманітних страв. Там тепер є пастуший пиріг, синабон з корицею, бефстроганов, лобіо, фріттата, курячі нагетси. Є й традиційні українські страви. Їжу намагалися зробити здоровішою, передає "24 канал".
Меню розробив український кулінар Євген Клопотенко.
Частина батьків хвалить нововведення.
"Я лікар-ендокринолог i дедалі частіше стикаюся з дитячим ожирінням. Тому дякую за вашу роботу", - прокоментувала в соцмережах Наталія Мар'янова.
"Діти не запрограмовані їсти солодощі, їх привчили. Теперішнє завдання - навчити їх харчуватися з користю для здоров'я", - сказала журналістка Марина Макущенко.
Позитивом вважають відсутність сосисок і ковбаси і наявність фруктів.
Інші кажуть, що діти відмовляються їсти шкільні страви. Вважають їх несмачними.
"Діти їдять вибірково. Чай або компот. І хліб. Два шматочки хліба замість повноцінного обіду. Дивне повноцінне харчування. Інші діти просто не їдять, їжу викидають", - каже експертка з безпеки дітей Олена Лізвінська.
Вона скаржиться, що цукор і сіль взагалі не додають.
У соцмережах пишуть, що не у всіх школах дотримуються нових правил. Не завжди достатньо кухарів та устаткування.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із вересня дітей у школах годуватимуть по-новому. Кухарі критикують меню
Клопотенко каже, що розуміє проблеми реформи харчування.
"Рецепти затвердили Держпродспоживслужба та МОЗ. Їх також рекомендували на національному рівні. Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів", - прокоментував він
Клопотенко каже, що сіль і цукор додавати можна. Але менше, ніж звикли люди.
"Провести реформу шкільного харчування у 15 тисячах шкіл одночасно - важко. Завжди будуть ті, хто щось не зрозумів, не дочитав, не розібрався. Це все процес", - підсумував він.
Майже рік в Україні триває реформа харчування в школах. Нею опікується перша леді Олена Зеленська разом із фахівцями Міністерств освіти, охорони здоров'я та Держпродспоживслужби. 2020-го ініціатори реформи проаналізували проблеми шкільного харчування. З початку 2021 року запрацював новий санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, а в травні експерти презентували нове шкільне меню.
Коментарі