Ексклюзиви
четвер, 03 березня 2011 18:31

У кислий ґрунт додадуть крейду

— Землю можна підготувати під будь-яку культуру, ми ж даємо добрива не для землі, а спеціально під кожен овоч чи ягоду, — каже фермер Михайло Баран, 58 років, із села Підгородище Перемишлянського району Львівщини. Він п'ятий рік збирає добрі врожаї баштанних культур. Сіє перці, кавуни та дині у відкритий ґрунт.

— Наприклад, під кавуни перед оранкою вносив нітрофоску. Через два тижні після посадки удобрював курячим послідом. Ґрунт двічі прополював та рихлив. От вам і запорука гарного врожаю.

— Сьогодні на ринку такий вибір сортів і гібридів різних культур, що городнику необов'язково прив'язуватися до структури ґрунту, — розповідає Роман Твардовський, 52 роки. Він представник насіннєвої компанії. — На Львівщині в усіх районах гарно ростуть культури з так званого овочевого набору. Це морква, капуста, буряк, цибуля. Гарні врожаї збирають у Миколаївському, Пустомитівському, Жидачівському районах.

У Дрогобицькому та Жовківському, де легші ґрунти, без домішок глини, фермери пробують садити нові культури. Наприклад, дайкон — різновид редьки.

— Моя мама казала: щоб земля родила, її треба кашею просити, — говорить 82-річний Володимир Головачов, голова львівського клубу садівників "Флора". — Це чиста правда. Щоб добрий урожай мати, треба щось добре у землю покласти. Я на своїй ділянці тільки органічне добриво визнаю — компост. Переробляю опале листя, бур'яни, суху траву.

Готове добриво нагадує пухкий однорідний чорнозем. Він настільки активний, що його перемішують із землею.

— Додаю у кожну лунку перед посадкою, — пояснює городник. — Моє добриво визріває прямо на ділянці за місяць. Листя і бур'яни пересипаю кількома шарами ґрунту завтовшки 10 сантиметрів. Кожен шар поливаю спеціальним розчином із корисними бактеріями. Купую "Байкал ЕМ-1". У ньому 60–80 видів корисних бактерій. Вони прискорюють перетворення відходів. Без бактерій готового компосту треба чекати більше року.

Володимир Сергійович каже, вносити мінеральні добрива треба залежно від кислотності ґрунту. Підвищена кислотність шкідлива для рослин. Вона пригнічує їх ріст, бо поживні речовини погано засвоюються.

— На кислій землі добре росте дикий щавель, польовий хвощ, конюшина. У такий ґрунт треба вносити негашене вапно, мелену крейду. Або натуральне добриво "Цеолорг". Це курячий послід і природні мінерали. Навесні розсипте "Цеолорг" на перекопану ділянку і трохи пригребіть. У суху погоду — полийте. Таку підживку достатньо робити раз на три роки.

Для салатів, трав, а також редиски, цибулі та капусти підходить "Гумісол-супер". Це витяжка з переробленого каліфорнійським черв'яком гною. Насичує рослину киснем і мінералами.

Для тепличних огірків та помідорів найкраще додати збалансоване безхлорне добриво "Мастер" або "Каліймагнезія". Завдяки йому овочі швидше дозрівають. Воно годиться для  малини, смородини, суниць і винограду.

Зараз ви читаєте новину «У кислий ґрунт додадуть крейду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути