Від початку жовтня курятина подорожчала на 5 грн. Кілограм філе в супермаркетах коштує 74,99 грн.
— Зараз кілограм філе з фабрик продають за 57–59 гривень плюс магазинна націнка. Виробництво курятини зменшилось, а експорт — зріс. Тому на ринку є дефіцит м'яса, — говорить виконавчий директор асоціації "Союз птахівників України" Сергій Карпенко. — Ще одна причина подорожчання — скасування спецрежиму оподаткування. Тому виробники тепер повністю сплачують податок на додану вартість. Раніше було 50 відсотків. Дорожчають корми, їх купують переважно за кордоном. Вартість м'яса може збільшуватися, якщо дорожчатиме долар.
Яйця з птахофабрик коштують 22–26 грн за десяток.
— Ціни зростають. Люди переходять на дешевші продукти, — каже директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, 43 роки. — Коли подорожчала гречка, почали більше купувати рису. Зараз зріс попит на макарони українського виробництва. Вони майже вдвічі дешевші за рис. Люди поступово відмовляються від м'яса. Спочатку замість телятини й свинини брали птицю. А тепер замінюють м'ясо яйцями. Від чого неможливо відмовитися, то це від овочів борщового набору.
Коментарі