Полуниці дають врожай цілий рік, якщо посадити на ділянці сорти різного терміну дозрівання. Хто хоче солодких плодів та кущів стійких до хвороб, то це Еверест та Капрі -ідеальні сорти для початківців.
Купчиха - один з небагатьох сортів, в якому практично немає недоліків. Його вивели із європейської мускатної суниці та великоплідної садової полуниці. У нього ароматна і солодка ягода.
Ранні сорти
Першими плодоносять українські Ольвія й Розана Київська. Ягоди збирає у середині травня. Ранні ягоди соковиті навіть при нестачі світла. Дозрівають у кінці травня. Стійкі до морозів і хвороб.
Також це сорти Веселка, Клері, Румба та Альба зі щільними плодами вагою 50 г. Ідеальні для транспортування. З одного куща збирають 500 г ягід.
З привозних ранніх, гарно себе показала італійська Клері. Вона не тече й дуже солодка. Трохи крупніша американська Ґіґдат Джорней. Але все одно цей сорт менший, ніж пізні. У тих ягоди крупні, але не такі ароматні, як перші, бо швидко доспівають.
Середньостиглі сорти
Вони вирізняються стабільним урожаєм протягом усього плодоношення. Дозрівають в кінці червня і набирають медову солодкість. Це сорти Соната, Вікторія, Маршал та Азія. З куща отримують 1,5 кг ягід, які годяться для заморожування.
Чамора Турусі та Пенсіонер Челсі - середньостиглій сорти, які дозрівають в липні. У Галя Чів ягода, як куряче яйце. Має з пізніх сортів американський Альбіон та канадський Ямаска. Вони не вимерзають при 40 градусах
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виростити магазинний імбир на підвіконні
Пізні сорти
Полуниця більша за попередні сорти і стійка до заморозків та дощів. Сорт Пегас, Маестро, Флоренс та Мальвіна дозрівають у серпні. Дають близько 1 кг з куща. Чим старшим стає кущ, тим пізніше він буде плодоносити.
Ремонтантні сорти
Такі сорти двічі дають врожай у червні та вересні. Це сорти Сан Андреас, Сельва, Еверест та Альбіон. Залежно від кліматичних умов з куща можна зібрати до 2 кг ягід. Рослини вищі ніж решта сортів, тому ягоди не торкається землі. Краще перевести на осіннє плодоношення.
Люди неправильно вибирають сорти винограду. Шукають гібридні форми, щоб були ягоди розміром з яйце. Але вони без смаку і ніхто не хоче їсти, хіба що фотографуватися.
Продати не виходить, бо покупці пробують на смак, а його немає. На вино, сік чи висушування на родзинки теж не годиться.
Коментарі