— Сама краща морква та, що виросла на піщаній почві, — говорить вінничанин Сергій Притуляк, 49 років. — Вона й чистенька, і гарна, краще зберігається. Можна її просто в ящиках з піском тримати. Тільки пісок має бути сухий. У мене на Хуторах є 10 соток, але моркви садю мало. Восени купляю в одного й того ж чоловіка. Він овочі з Криму возить. То та морква в мене стоїть аж до нової — не портиться, не в'яне. Хрустить, ніби тільки що з грядки.
Сергієві Миколайовичу радили моркву зі своєї ділянки зберігати у глині.
— Треба зробити глиняну бовтанку. Жовту глину розвести водою, щоб була, як сметана. Кожну морквину макають у ту бовтанку, складають у ящик — і в погріб. Також із торфу таке роблять. Тільки спочатку ставлять опалубку в погребі, туди насипають щебінь, заливають рідкою масою з торфу. А потім туди опускають овочі. Вода стікає, залишається торф'яний щабель.
Радить передивитися коренеплоди на ушкодження. Морквини мають бути гладкі, без жучків і ушкоджень. Будь-які виїмки можуть згодом загнитися.
Коментарі