Оксфордські дослідники говорять, що відсутність в раціоні таких продуктів, як м"ясо (особливо печінка), молоко і риба приводить до нестачі в організмі деяких вкрай важливих речовин і вітамінів. Одним з найбільш серйозних недоліків дослідники назвали нестачу вітаміну B12 тваринного походження. Нестача цього мікроелемента веде до анемії і пошкоджень центральної нервової системи.
Частково нестачу цієї речовини можна заповнити за рахунок дріжджового екстракту, який може бути присутнім в багатьох вегетаріанських стравах.
До подібних висновків медики прийшли в результаті постійного спостереження за пацієнтами у віці від 16 до 87 років. За словами вчених, особливо помітними відмінності стають у вікової групи 61-87 років. Тут були проведені основні дослідження, які довели зниження активності мозку, погіршення пам"яті, крім того на томограмах були зафіксовані зниження маси і об"ємів головного мозку.
Британські фахівці відзначають, що деяких пацієнтів вони спостерігали впродовж 5 років і абсолютно точно відзначають, що відмова від тваринної їжі негативно позначається на роботі мозку, а в екстремальних випадках веде до порушення функцій мозку.
Окрім цього, учені проаналізували головний мозок любителів пива і людей, що віддають перевагу вину. Виявилось, що пиво наносить менше шкоди головному мозку. Так, гіпоталамус (частина головного мозку, що відповідає за пам"ять) був в середньому на 10% по розмірах менше у любителів вина, порівняно з любителями ячмінного напою.
Ще один побічний ефект, що провокується зменшенням маси мозку, веде до порушення обміну речовин в організмі і підвищенню індексу маси тіла на 7-13%, відзначають в Оксфорді, повідомляє Не Болей.
×
Коментарі