вівторок, 07 травня 2024 13:56

Сприяє схудненню і зміцнює імунітет: 11 причин їсти кульбабу

Сприяє схудненню і зміцнює імунітет: 11 причин їсти кульбабу
11 причин, чому кульбабу слід додати у раціон Фото: pinterest

Листя, коріння та квіти кульбаби часто входять до складу трав'яних чаїв та добавок, де їх використовують як природний засіб для підтримки контролю рівня цукру в крові та зміцнення здоров'я шкіри, печінки та серця.

Кульбаба дуже поживна рослина, багата на вітаміни, мінерали та клітковину. Її зелень можна їсти як у вареному, так і в сирому вигляді, вона є чудовим джерелом вітамінів А, С і К. Також містить вітамін Е, фолат і невелику кількість інших вітамінів групи В.

Чим корисна кульбаба

Зелень кульбаби містить кілька мінералів, зокрема залізо, кальцій, магній і калій. Корінь кульбаби багатий на вуглевод інулін, тип розчинної клітковини, що міститься в рослинах, який підтримує ріст і підтримку здорових кишкових бактерій у вашому травному тракті. Корінь кульбаби часто сушать і роблять з нього чай, але ви також можете їсти його цілим, як і інші коренеплоди.

11 переваг кульбаби для здоров'я

Містить потужні антиоксиданти

Кульбаба містить потужні антиоксиданти, які допомагають нейтралізувати вільні радикали - молекули, які є продуктом нормального метаболізму, але сприяють підвищенню ризику хронічних захворювань, якщо їх рівень у вашому організмі стає занадто високим. Тому антиоксиданти мають вирішальне значення для здоров'я в цілому.

Кульбаби містять високий рівень антиоксиданту бета-каротину, який може захистити від пошкодження клітин та окислювального стресу. Вони також багаті на інший тип антиоксидантів -поліфеноли, які містяться переважно у квітках, але також зустрічаються в коренях, листі та стеблах

Може допомогти боротися із запаленням

Кульбаба може зменшити запалення завдяки таким сполукам, як поліфеноли. Запалення - це природна реакція імунної системи на травму або інфекцію.

Регулює рівень цукру в крові

Цикорієва та хлорогенова кислоти - дві біологічно активні сполуки кульбаби, які можуть допомогти знизити рівень цукру в крові. Цикорієва і хлорогенова кислоти можуть також обмежувати перетравлення крохмалистої їжі з високим вмістом вуглеводів, що може додатково сприяти здатності кульбаби знижувати рівень цукру в крові.

Може знизити рівень холестерину та тригліцеридів

Деякі сполуки кульбаби можуть знижувати рівень тригліцеридів і холестерину, які є ключовими факторами ризику серцевих захворювань. Деякі з поліфенолів кульбаби, такі як флавоноїди та похідні гідроксикоричної кислоти, можуть мати властивості знижувати рівень холестерину та тригліцеридів. В іншому огляді зазначено, що кульбаба може мати кардіопротекторну дію, включаючи зниження рівня холестерину.

Знижує кров'яний тиск

У західній медицині сечогінні препарати використовуються для виведення з організму зайвої рідини, що може допомогти знизити рівень артеріального тиску. Кульбаба також містить калій, мінерал, який асоціюється зі зниженням артеріального тиску у людей з підвищеним рівнем.

Може сприяти здоров'ю печінки

Екстракт кульбаби може захищати від пошкодження та захворювань печінки. Одне дослідження на тваринах показало, що екстракт кореня кульбаби допомагає запобігти пошкодженню печінки у щурів з індукованою печінковою недостатністю. Інші дослідження на тваринах показали, що екстракт кульбаби може зменшити надлишок жиру, що накопичується в печінці, і захистити від окислювального стресу.

Може сприяти схудненню

Кульбаби та їхні сполуки можуть сприяти контролю ваги, хоча ці дані не є остаточними. Деякі дослідники припускають, що здатність кульбаби покращувати вуглеводний обмін і зменшувати поглинання жиру може призвести до втрати ваги. Однак ця теорія ще не отримала наукового підтвердження.

Попереджує появу раку

Кульбаба має потенціал запобігати росту ракових клітин у різних системах органів. Тривале дослідження на щурах показало, що введення екстракту кореня кульбаби змінює специфічні шляхи, які беруть участь у придушенні росту і поширення клітин раку молочної залози

Екстракт кореня кульбаби може сповільнювати ріст ракових клітин у тканинах печінки, товстої кишки, простати і шлунка.

Підтримує здорове травлення та лікує закрепи

Кульбаба часто використовується в традиційній медицині для лікування закрепів і поліпшення здоров'я травлення. Корінь кульбаби є багатим джерелом пребіотичної клітковини інуліну, яка зменшує закрепи і сприяє просуванню їжі через травну систему.

Клітковина підтримує регулярність роботи кишечника і захищає від різних захворювань травлення.

Може зміцнити імунітет

Кульбаба може мати антимікробні та противірусні властивості, які можуть підтримувати здатність вашого організму боротися з інфекціями. Кілька досліджень у пробірках показали, що екстракт кульбаби значно знижує здатність вірусів до реплікації. Дослідження також вказують на те, що деякі активні сполуки кульбаби захищають від шкідливих бактерій і грибків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Здатні заспокоїти і зняти головний біль: п'ять найароматніших квітів для саду

Є корисним засобом для догляду за шкірою

Екстракт кульбаби може захистити шкіру від пошкоджень, спричинених сонячним світлом, старінням і акне. В одному дослідженні ферментований відвар екстракту кульбаби запобігав пошкодженню шкіри при нанесенні безпосередньо перед або одразу після впливу UVB-випромінювання, яке ви отримуєте від сонячного світла. Екстракт кореня кульбаби збільшує утворення нових клітин шкіри, що може підтримувати зовнішній вигляд шкіри з віком.

Екстракт кульбаби може зменшити запалення і подразнення шкіри, одночасно підвищуючи рівень зволоження і вироблення колагену. Це може бути корисно для профілактики та лікування певних типів акне.

Як правильно їсти кульбабу

Люди часто вживають листя, стебла та квіти кульбаби у природному стані. Їх можна їсти як у вареному, так і в сирому вигляді. Корінь зазвичай сушать, перемелюють і використовують як замінник чаю або кави. Кульбаба також доступна як добавка у вигляді капсул, екстракту або настоянки.

Календула вважається лікарською рослиною не лише для людей. Календула – чудовий помічник на городі. Вона має різноманітні властивості, за що її люблять дачники та городники. Календула може допомогти боротися з комахами-шкідниками. Наприклад, завдяки тому, що вона має липке стебло, до неї липне тля та інші комахи, які можуть нашкодити городині та садовим культурам.

Квітка може бути барометром для городників. Якщо календула після ночі не відкриває пелюсток до 8 години ранку - слід очікувати дощу або грози.

Зараз ви читаєте новину «Сприяє схудненню і зміцнює імунітет: 11 причин їсти кульбабу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути