Немає апетиту, неприємний присмак у роті, нудота — це ознаки гастриту. Дорослим треба уважно спостерігати за дитиною, щоб розпізнати цю недугу.
Як це зробити і на що звертати увагу розповів Володимир Родіонов, пише bazarmedia.info.
Дитина скаржиться на важкість та неприємні відчуття у верхній частині живота, нудоту, тягучий або розпираючий біль, брак апетиту. При підвищенні кислотності шлункового соку турбує біль після їжі, дошкуляє печія. Якщо ж вранці дитина скаржиться на неприємний присмак у роті, відрижку, нудоту – це може вказувати на зниження кислотності. Часто гастрит іде у парі з патологією хребта, особливо у шийно-грудному відділі. Таке переважно буває у дітей та підлітків зі сколіозом. Хребет порушує іннервацію шлунка, викликаючи спазми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 найпоширеніших хвороб школярів — до чого готуватися батькам
Щоб уникнути хвороби, насамперед треба правильно організувати харчування дитини. Їсти слід у той самий час, великі перерви між прийомами їжі також сприяють розвитку патології шлунково-кишкового тракту. Зранку варто привчити дитину до каш – злаки містять складні вуглеводи, які поступово вивільняють у кров глюкозу. Гарно на сніданок вживати страви з яєц, бо містять збалансований комплекс вітамінів та мінералів і високоякісний білок. На обід — суп, овочевий салат, гарнір та м'ясо чи рибу. Усі страви мають бути теплими – гаряче та холодне подразнює слизову оболонку шлунка. На вечерю найкраще підійдуть кисломолочні продукти, сирники, запіканки, фрукти.
Найкращі перекуси в школі - фрукти, сухофрукти, горішки. Із напоїв - чай у термосі або питний йогурт. Газовані напої, цукерки, сухарики зі спеціями, смажені горішки краще вилучити.
Правильне харчування школярів має здійснюватися 4-5 разів на день, при цьому дієтологи рекомендують включати в раціон дітей гарячі страви на сніданок, обід і вечерю.
Коментарі