Цього року виробництво тепличних помідорів скоротиться до 150 тис. т, прогнозує Український клуб аграрного бізнесу. Торік було 171 тис. т.
— Зазвичай в українських теплицях вирощують 60 відсотків огірків і 40 — помідорів. Цього року співвідношення буде 70 на 30, бо помідори потребують тепліших умов, а ціни на газ піднялися, — пояснює експерт плодоовочевого ринку Ігор Стрелюк, 32 роки.
Європейські виробники теж дорого платять за газ, але їхні теплиці енергоефективні. Порівнювати їхні з нашими — це як "мерседес" і "запорожець". Західні теплиці обладнані сонячними батареями, витрачають менше газу, води. Наприклад, кілограм наших помідорів треба поливати 20-30 літрами, а їхнім достатньо 3-6. Окрім того, тепличники уклали договори із теплопостачальними підприємствами: влітку гарячу воду вони віддають на комунальні цілі, а взимку забирають зекономлений надлишок. Деякі наші теплиці модернізували наприкінці 1990-х. Але технологічно наші виробники збирають менше овочів із квадратного метра, ніж європейські.
Ціни на перші овочі будуть високими. Картопля, капуста, морква, столовий буряк коштуватимуть до 15 гривень за кілограм. Але така ціна протримається кілька тижнів. На ринку достатньо запасів із минулого року по 2-3 гривні. Тому виробникам доведеться знизити ціни, щоб продавати вирощене.
Перші українські помідори коштуватимуть 14-16 гривень. Імпортні — дешевше на 3-4 гривні. Щорічно в Україну ввозять понад 55 тисяч тонн тепличних помідорів. Продають їх за нижчою ціною, бо наш споживач вважає вітчизняні овочі смачнішими. Під Великдень помідори подорожчають до 20 гривень.
Коментарі