— В Україні ситуація плачевна, — говорить президент всеукраїнської Асоціації виноробів і сомельє Наталія Благополучна, 50 років. — Рейтинг споживання спиртного вираховують середньостатистично, тобто ділять усе і на немовлят, і на літніх людей. У нас найулюбленіші алкогольні напої — горілка і пиво. Тому Україна серед лідерів з інфарктів та інсультів. Адже міцний алкоголь у великих кількостях шкодить судинам і призводить до смертельних недуг.
Визначальним при виборі алкоголю є традиції, які передаються від покоління до покоління. Слов'янам притаманна любов до міцного і солодкого. Якщо Херсон, Миколаїв, Крим мають виноградники і все-таки більше "дружать" із вином, то жителі інших областей п'ють горілку. Так само як північніших регіонів, де живуть слов'яни. В інших північних країнах, скандинавських або в Канаді, п'ють мало. Хоча, наприклад, в останній виробляють і віскі, і якісні вина. І річ навіть не у цінах на алкоголь чи "сухих законах". Усе залежить від культури нації. Що вищий загальний її рівень, то вища і культура споживання спиртного.
Потрібно роз'яснювати людям шкідливість міцного алкоголю. Бо всі нібито розуміють ці прописні істини, а однаково напиваються. Треба інформувати масово, а не вибірково, під окремими брендами. Жодне підвищення цін тут не допоможе. Може навіть зашкодити — народ перейде на самогонку. Наприклад, ординарні вина (не витримані. — "ГПУ") коштують 26 гривень за пляшку, а горілка — 30 гривень. Та народу байдуже, головне — швидше сп'яніти.
У 1990-х американці добряче "сиділи" на міцному алкоголі, а сьогодні споживають на рік тільки 1,9 літра горілки, а віскі — 0,2 літра. Вони стали винною нацією. Все завдяки популяризації у США інформації про "французький парадокс". Це порівняно низький рівень серцево-судинних і онкологічних захворювань серед французів за висококалорійного харчування. Вчені приписують таке диво червоному сухому вину. Тобто воно має перемогти горілку, тоді можливі певні якісні зміни.
Коментарі