Ворожіння на Старий Новий рік в народі вважаються одними з найбільш правдивих. Найвеселішим способом є поїдання вареників. Їх готують з різними начинками і вже в залежності від них дізнаються своє майбутнє.
Наприклад, апельсин в варенику віщує насолоду, арахіс - любовні втіхи, вишня - удачу, горіх - домашній спокій, гриби - довге і щасливе життя, а капуста - гроші.
Картопля означає підвищення на роботі, журавлина - несподівані зміни в житті, цукор - до солодкого життя, сіль - до сварок і сліз, а сир - до нових друзів.
Вареники з картоплею і смаженими грибами

Інгредієнти:
1 склянка молока
2 яйця
2 ст. л олії
4 склянки борошна
дрібка солі
для начинки:
600 г картоплі
200 г печериць
2 ст. л вершкового масла
чорний мелений перець за смаком
Приготування
Яйця змішайте з теплим молоком. Додайте просіяне борошно, сіль і олію. Ретельно вимішайте тісто і залиште полежати на 20-30 хвилин.
Гриби дрібно поріжте і обсмажте в олії на середньому вогні 10 хвилин. Посоліть і поперчіть.
Картопля відваріть в мундирах. Почистіть, додай вершкове масло і розімніть.
Додайте туди гриби і перемішайте. Частину смажених грибів залиште для подачі.
З тіста сформуйте ковбаску, поріжте на невеликі шматочки.
Сформуйте коржі, вмочіть в борошно. Викладіть начинку і сформуйте вареники.
Готуйте вареники в підсоленій киплячій воді приблизно 5 хвилин.
Подавайте їх зі смаженими грибами, маслом, сметаною і зеленню.
Картопляні вареники з печінкою

Інгредієнти:
300 г картоплі
1 яйце
300 г борошна
дрібка солі
для начинки:
400 г курячої печінки
100 г свинячого шпику
1 цибулина
чорний мелений перець за смаком
сіль за смаком
для заправки:
100 г вершкового масла
1 цибулина
зелень
чорний мелений перець за смаком
Приготування:
Картоплю відваріть в мундирах до готовності. Очистіть і пропустіть через м'ясорубку.
Додайте яйце, просіяне борошно, сіль і місіть тісто, поки воно не почне відставати від рук. Накрийте тісто серветкою і залиште на 20 хвилин.
Дрібно поріжте шпик і обсмажте його, щоб виділився жир.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кутю на Щедрий вечір доповнюють святкові салати
Цибулю покришіть середніми шматочками, а курячу печінку великими.
Обсмажте разом з цибулею на салі, посоліть і поперчіть. Печінку пропустіть через м'ясорубку.
Тонко розкачайте тісто і склянкою виріжте кружечки. Викладіть в кожен начинку і наліпіть вареники.
Варіть їх у підсоленій кипляій воді 3-5 хвилин після закипання.
Заправте картопляні вареники смальцем, маслом або сметаною і посипте зеленню.
Полтавські вареники з сиром

Інгредієнти:
200 г кисломолочного продукту (кефір, кисле молоко, сироватка)
1 яйце
400 г борошна
1 ст. л. олії
1 ч. л соди без гірки
дрібка солі
для начинки:
400 г сиру
1 яйце
50 г родзинок
1-2 ч. л цукру
сіль за смаком
Приготування:
Збийте виделкою яйце, додайте кисломолочний продукт. Посоліть і перемішайте.
Просіяне борошно з'єднайте з содою і потроху всипайте в рідку суміш. Частину борошна потрібно залишити для подальшої роботи з тістом. Додайте олію.
Ретельно вимішуйте тісто, додаючи борошно, поки воно не перестане прилипати до рук. Тісто має вийти м'яким, пухким, але не дуже тугим.
Сформуйте з тіста кулю, накрийте його серветкою і дайте "відпочити" 20 хвилин.
Родзинки замочіть в теплій воді на 20 хвилин. Сир протріть через сито, розбийте яйце.
Додайте цукор, сіль за смаком і перемішайте. Додайте родзинки і знову перемішайте.
Акуратно сформуйте з тіста невеликі кульки. З них розкачайте коржі, підсипаючи борошно, щоб тісто не липло до рук і столу. У кожен коржик покладіть начинку і зліпіть вареники.
Вареники будуть збільшуватися в процесі приготування майже в два рази, тому варити їх потрібно невеликими партіями по кілька штук, щоб вони не злипалися.
Варяться вони 2 хвилини і подаються зі сметаною.
Коментарі