Приготування цього святкового торту займає півгодини. За найдорожчими показниками такий торт коштуватиме 24 грн. Якщо ж використовувати замість масла маргарин і взяти яйця „бій", то вийде ще дешевше. Середня вага торту – 500 г. Магазинний аналог гіршої якості коштує вдвічі дорожче.
Як готувати: маргарин або вершкове масло розтерти виделкою, додати яйця і збивати масу міксером. Додати 1 склянку просіяного борошна, заздалегідь змішаного з 1 чайною ложкою розпушувача для тіста. Можна використовувати і соду, знадобиться ? чайної ложки. До тіста додати 3-4 столові ложки какао та півсклянки подрібнених грецьких горіхів. Для покращення смаку можна злегка підсушити їх у духовці.
Тісто (за консистенцією трохи густіше за магазинну сметану) викласти у форму і випікати корж у духовці при середній температурі. У середньому випікання займає 20 хвилин. Готовий корж вийняти з форми і викласти на пласку тарілку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Овочевий торт загусає в сметані з желатином
Поки він охолоджується, підготувати помадку. Розтопити 30 г шоколаду. Краще використовувати чорний шоколад без горіхів або інших добавок. Додати ложку вершкового масла (20 г), влити 2-3 столові ложки молока або вершків. Коли немає молока, можна використати згущене молоко. Також можна додати 2-3 столові ложки цукру і 2 столові ложки какао, тоді помадка буде більш насиченою за смаком.
Масу на водяній бані потрібно постійно помішувати, щоб не пригоріла. Добре поліпшує смак помадки коньяк - достатньо влити 2 столові ложки наприкінці.
Помадкою змастити верх коржа. За бажанням розрізати його і промастити ще й середину, але торт виглядає святково і з одним шаром помадки.
Прикрасити такий торт можна цілими волоськими горіхами. За смаком він насичено-шоколадний, нагадує празький.
Він може довго зберігатися, оскільки до складу не входять креми, що швидко псуються. Такий „Празький торт" зручно брати у якості солодкого подарунку у гості: він не втрачає форму при транспортуванні. Для великої компанії можна випекти 2 коржі, скласти один на одного, промастити помадкою.
Точний рецепт
100 г вершкового масла або маргарину
1 склянка цукру
1 склянка борошна
1 столова ложка розпушувача для тіста
3-4 столові ложки какао
? склянки подрібнених грецьких горіхів
Для помадки
30 г чорного шоколаду
20 г вершкового масла
2-3 столові ложки молока або вершків або згущеного молока
горіхи для прикрашання
Коментарі