четвер, 13 березня 2025 13:27

Ідеальне тісто для піци: рецепт, який додасте у кулінарну скарбничку

Ідеальне тісто для піци: рецепт, який додасте у кулінарну скарбничку
Рецепт тіста для піци, який збережете і поділитесь з іншими Фото: pinterest

Секрет ідеальної тонкої піци ховається у правильно підготовленому тісті. Воно має бути еластичним, м'яким і водночас достатньо пружним, щоб після випікання утворилася хрустка, але не тверда основа.

Важливо правильно замісити тісто, дати йому час на ферментацію та розкачати його до потрібної товщини.

Спробуйте приготувати за цим рецептом тісто для піци, яка не поступається ресторанній.

Тісто для піци

Інгредієнти

борошно пшеничне - 410 г

борошно цільнозернове - 50 г

вода - 330 г

дріжджі свіжі - 6 г

сіль - 12 г

Як приготувати

Щоб тісто мало правильну текстуру, важливо дати білку (глютену) час для набухання. Для цього змішайте обидва види борошна з водою та залиште на одну годину.

Свіжі дріжджі розчиніть у невеликій кількості води, потім додайте їх у тісто. На цьому етапі формується основа для подальшого бродіння та створення тієї самої хрумкої скоринки.

Сіль додайте після дріжджів та ретельно перемішайте. Вона допомагає збалансувати смак і покращує текстуру тіста.

Тепер починається найцікавіше - місіння. Використовуйте метод вибивання: піднімайте тісто і різко кидайте на стіл. Це сприяє насиченню його киснем і створює потрібну структуру. Замішуйте тісто не менше 10 хв, поки воно не стане еластичним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Круасан-піца: як приготувати швидкий поживний перекус за лічені хвилини

Перекладіть тісто до посудини, змащеної олією, та залиште підходити. Важливий момент - обминати тісто кожні 30 хв тричі. Потім залиште його в холодильнику на 12 годин. Такий процес ферментації надає піці вираженого, насиченого смаку та робить її легкою для травлення.

Після ферментації поділіть тісто на порційні шматочки та залиште їх підходити за кімнатної температури ще 30 хв.

Тісто розкачуйте чи розтягуйте руками в бажану форму. Далі додайте начинку - томатний соус, сир, улюблені овочі чи м'ясні делікатеси. Тут можна експериментувати.

Випікайте піцу в заздалегідь розігрітій до 250°C духовці. Оптимальний час випікання - 7-8 хв. Головне - слідкувати за скоринкою, щоб вона стала золотавою, а сир - розплавленим.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Рома Ємець (@romayemets)

Поради:

Не перестарайтеся з дріжджами - чим повільніше бродіння, тим смачніше тісто.

Не розкачуйте тісто надто тонко, щоб зберегти легкість і ніжність коржа.

Якщо бажаєте ідеально хрумкої скоринки, поставте до духовки невелику жароміцну ємність з водою - це створить пару та допоможе коржу рівномірно пропектися.

Якщо у холодильнику залежались кілька видів сиру, ідеально приготувати сирну піцу. Таку, як у фільмі "Сам удома" - смачний рецепт із чотирма видами сиру. Ця піца точно заслуговує на увагу.

Сирна піца не тільки відіграє важливу роль у сюжеті "Сам удома", а ще й має страшенно привабливий вигляд.

Зараз ви читаєте новину «Ідеальне тісто для піци: рецепт, який додасте у кулінарну скарбничку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути