
Щедрик, або Щедрий вечір, який на терені України святкували 13 січня, відомий сімейною вечерею, де було багато страв з м'ясом. Навіть кутю у багатьох господарствах заправляли смальцем.
Про це Gazeta.ua розповідає Тетяна Пошивайло, 50 років, заступник генерального директора Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара".
"Основна складова куті - це зерно. Хтось міг класти мак, міг і не класти. А на Щедрий вечір кутю могли смальцем заправляти", - каже Тетяна.
У різних регіонах були також оригінальні рецепти куті. Наприклад, на Лемківщині складовими страви замість пшениці були кульки, печені з прісного дріжджевого тіста. Робили невеликі кульки та запікали в печі на деку, змазаному вершковим маслом. Кульки, мед, мак та горіхи змішували та поливали невеликою кількістю кип'яченої води кімнатної температури.
На Черкащині замість пшениці клали перловку, а для кислинки додавали до маку, родзинок, горіхів та меду сушені ягоди.
В Луганській. Донецькій та Одеській областях кутю робили на рисових крупах з додаванням цукатів.
На Житомирщині кутя складалася з пшениці, цукру, маку, горіхів, ізюму, кураги, з додаванням по ложці виноградного соку та солодкого червоного вина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати кутю: 3 нові рецепти
Окрім куті на столі були так само до 12-ти страв, як на Святий вечір 6 січня, перед різдвом. Однак пісні рибу та капусту замінювали ковбасами, печеною шинкою, холодцем. Традиційно на Щедрий вечір варили вареники.
"Вареники з грибочками робилися. Дуже смачно готувалися. З капустою, сиром. Господиня сама вибирала варіації. Могли і з маком бути вареники. В західних областях на вареники казали пироги", - розповідає етнограф.
Коментарі