
Існує понад 300 видів спаржі, але найпопулярнішою є садова спаржа - багаторічна весняна рослина з довгими стеблами, загостреними верхівками та жорсткою основою. Молоді пагони проростають із ґрунту, коли температура перевищує 10°C.
Ця зелень багата на мінерали, вітаміни A, C, E і K, а також фолієву кислоту й антиоксиданти. Цей продукт доступний лише навесні, тому потрібно встигнути отримати з нього максимум користі, пише Martha Stewart.
Щоб підготувати спаржу до вживання, потрібно обрізати жорсткі кінці. Для цього досить зігнути стебло - і воно саме зламається у потрібному місці. Тоді промити рослини у холодній воді і дати постояти 5 хвилин, щоб кінці зволожилися, радить шеф-кухарка Меган Гіл. За її словами, для товстих стебел може знадобитися додаткове очищення.
Спаржа ідеально смакує як у сирому, так і приготовлена у складі салатів, закусок, гарнірів і основних страв. Ось варіанти, з чим її можна поєднувати:
Яйця та сир чудово доповнюють спаржу, особливо з рідким жовтком, каже спеціалістка з питань харчування та автор кулінарної книги Сері Джонс. Також спаржа добре поєднується з маслом, оливковою олією, голландським соусом, сирами фета, моцарела й рікота.
Солоні інгредієнти, такі як каперси або панчетта, підкреслюють смак спаржі.
Кріп і естрагон додають свіжості та аромату.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знижує тиск і бореться з раком: назвали головні переваги спаржі
Також спаржу можна їсти у сирому вигляді. Для цього поріжте її за допомогою овочечистки, щоб створити "локшину", змішайте її з лимонним соком та оливковою олією, потріть пармезаном.
Як приготувати спаржу
Бланшована. Відваріть спаржу протягом 3-4 хвилини у підсоленій воді, потім одразу занурте в крижану воду для збереження яскравого кольору. Додайте до салату з козячим сиром, мигдалем та м'ятою.
Гриль або запікання. Висока температура розкриває насиченість смаку. Готуйте спаржу на грилі до утворення скоринки, подавайте з лимоном та морською сіллю.
Смажена. Наріжте спаржу шматочками, обсмажте з часником, додайте вершки та перемішайте з пастою.
Запечена. Обсмажте спаржу з оливковою олією, бальзамічним оцтом, сіллю, чорним перцем та горіхами. Можна додати курятину.
Омлет та кіш. Спаржа чудово поєднується з яйцями у складі омлету та кішу.
Супи. Крем-суп із спаржі - ідеальна весняна страва.
Щоб вдали обрати спаржу, потрібно перевагу віддавати свіжим на вигляд, міцним, яскравим стеблам (або фіолетовим чи білими - залежно від сорту) із закритими кінчиками, радить Джонс. Уникайте пересушених або потрісканих стебел.
Щоб спаржа довше залишалася свіжою, поставте її у склянку з водою в холодильнику. Використовуйте протягом 5-7 днів.
Людям, яким діагностували діабет, інсулінорезистентність та метаболічний синдром, потрібно бути обережними зі споживанням вуглеводів. Вони є у багатьох групах продуктів харчування, а не лише в зернових.
Спаржа - овоч з найбільшим вмістом клітковини і найменшим вмістом вуглеводів. Овочі з низьким вмістом чистих вуглеводів мають менший вплив на рівень цукру в крові. В чотирьох спаржевих списах міститься менше трьох грамів вуглеводів, з яких 1,2 грама - клітковина.
Коментарі