Киянин Олег Кисельов шостий рік вирощує на продаж органічні зелені паростки. На фестивалі здорової їжі Best Food Fest він пропонує спробувати салат з них.
"Це - натуральна органічна салатна зелень під натуральним сирим соусом. У його складі - оливкова олія, замочені горіхи. Всі наші місцеві культури - соняшник, редиска, цибуля, горошок, люцерна. Паросткам від 10 днів до двох тижнів. Такий салат дає величезну енергію, бо містить всі речовини, потрібні для розвитку рослини.
У молодому паростку концентрація поживних речовин набагато вища.
"З цієї насінини виростає дорослий кущ, і всі вітаміни та поживні речовини зосереджені тут. Тварини це знають. У деяких птахів є зоб, в який кладуть зерно і 12 годин тримають, щоб проросло. Змінюється склад продукту, стає більш якісним. Ви не з'їсте багато соняшника або цибулі, а зелені нашому організму треба багато."
Індивідуальна доставка стограмової упаковки коштує від 31 до 39 гривень.
"Вона досить легка, тому вміщується багато. Вирощуємо їх з українського селекційного насіння. Принципово нічим не обробляємо. Лише поливаємо і промиваємо дистильованою водою."
У Києві комерційне виробництво існує більше двох років.
"Працюємо з усіма ресторанами. Трохи продаємо вроздріб. Ясно, що не так, як в Європі і Америці, де це існує вже років 15. Розвиваємося по мірі того, як люди знайомляться і починають їсти. Як правило, чим попсовіше ресторан, тим більше беруть на прикраси. А багато ресторанів середнього класу використовують на гарніри, для наповнення салатів. Крім естетики, страва приносить і користь. Легше засвоюється разом з клітковиною. Це хороший спосіб їсти більше зелені. Не головна нота в салаті, а хороше наповнення. Інакше буде надто насичений."
Для соусу змішує оливкову олію, лимонний сік, замочений мигдаль, болгарський перець і морську сіль.
"Пропорцій немає, - каже Олег Кісельов. - Основа - оливкова олія. Я замочую на ніч горіхи, у даному випадку мигдаль. Але може бути будь-який горіх. Трохи болгарського перцю, сіль, лимонний сік. Все змішую за смаком. Тут був літр олії, вісім болгарських перців, 200 грамів замоченого сирого мигдального горіха. Вийшло два літри соусу."
Коментарі