пʼятниця, 13 січня 2017 18:10

Що готувати на Щедрий вечір – традиційні страви

 

13-го січня за українськими традиціями, щоб задобрити прийдешній рік готують багатий стіл. Головна страва - Щедра кутя. Складові мають символічне значення. Пшениця – символ життя, мед – здоров'я і радості, а мак – достатку. Також додають горіхи і родзинки. На відміну від куті на Святвечір, Щедру дозволяється заправляти вершковим маслом і молоком. Її ставлять на покутті.

З кутею рідні йдуть одне до одного просити пробачення. Щоб зустріти новий рік в мирі та злагоді.

У надвечір'я старого Нового року на столі мають бути м'ясні страви - ковбаси, холодець і шинка. Та інші традиційні, як пироги, вареники та млинці. Ними господарі віддячують щедрувальникам і посівальникам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких посівальних пісень співати на старий Новий рік

Після застілля у Щедрий вечір дівчата ворожать на свічках, паличках та цибулинах на судженого й свою долю. Парубки, яким перед цим "дали гарбуза", можуть вдруге засилати сватів і сподіватися на згоду.

Після щедрувань вранці 14-го січня на роздоріжжі палили снопи соломи - "Дідухів" і стрибали через багаття. Вони стояли у хаті від Святого вечора до Нового року. Спалюючи, очищали хату від нечистої сили.
Зараз ви читаєте новину «Що готувати на Щедрий вечір – традиційні страви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі