
13-го січня за українськими традиціями, щоб задобрити прийдешній рік готують багатий стіл. Головна страва - Щедра кутя. Складові мають символічне значення. Пшениця – символ життя, мед – здоров'я і радості, а мак – достатку. Також додають горіхи і родзинки. На відміну від куті на Святвечір, Щедру дозволяється заправляти вершковим маслом і молоком. Її ставлять на покутті.
З кутею рідні йдуть одне до одного просити пробачення. Щоб зустріти новий рік в мирі та злагоді.
У надвечір'я старого Нового року на столі мають бути м'ясні страви - ковбаси, холодець і шинка. Та інші традиційні, як пироги, вареники та млинці. Ними господарі віддячують щедрувальникам і посівальникам.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яких посівальних пісень співати на старий Новий рік
Після застілля у Щедрий вечір дівчата ворожать на свічках, паличках та цибулинах на судженого й свою долю. Парубки, яким перед цим "дали гарбуза", можуть вдруге засилати сватів і сподіватися на згоду.
Коментарі