![Продаючи гарбузове насіння, жінка заробила на ремонт і нові меблі](https://static.gazeta.ua/img/cache/preview/521/521850_w_300.jpg?v=0)
Марія Гурик із Гнівані щодня возить гарбузове насіння у Вінницю. Здає оптом по 130 грн/кг чи продає на склянки по 10 грн склянку.
"Гарбузове насіння на продаж стали вирощувати торік, - пояснює жінка. - Цього року засадили гарбузами гектар городу. З нього маємо шість причепів гарбузів. До Нового року щовечора маємо роботу - смажимо і чистимо зерна. Потім як маю час, сама продаю на базарі та залізничному вокзалі. Як не маю - здаю оптовикам".
Родина має піч у літній кухні, там сушить зерна. Для сушіння однієї партії потрібно два-три вечори.
"Гріємо піч, щоб не жарко, туди ставлю два дека зерен, це приблизно 6-8 кілограмів. Увечері з трьома доньками й чоловіком їх лущимо вручну. Маю частину врожаю з голими зернами, але вони не такі смачні, як в лушпайках, їх скуповують майже на 40 гривень дешевше. А люди на ринку запитують чи то не голі, бо від них в багатьох буває печія", - зазначила Гурик.
За вечір родина лущить 5 кілограмів насіння.
"Щоб не боліли пальці, вдягаємо гумові рукавиці. Їсти їх вже не хочеться. З 5 кілограмів виходить до сотні стаканчиків, за день усі продаю. Найліпше такі зернятка беруть ті, хто їде в поїздах далекого слідування, на Москву чи хоча б у Крим. За одну стоянку можу продати до 20 склянок", - розповіла жінка.
Вимірює зерна 200-грамовою склянкою.
"Додатково ще купую пакетики, туди пересипаю. Пробувала торгувати нечищеним насінням. Його теж беруть, але воно вдвічі дешевше. До того ж провідники поїздів нас женуть, бо як би не плювали охайно шкарлупу, все рівно щось попаде на підлогу", - зізналася Гурик
Торік за сезон торгівлі зернами жінка заробила 32 тис. грн. На них зробила ремонт у будинку та купила нові меблі.
Коментарі
5