В Україні стрімко подешевшали свіжі овочі. До Великодня огірки в гурті продавали по 40 грн/кг. Зараз коштують менше 10 грн, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
"Проблеми з цінами виникли через закриття продуктових базарів, які торгують у роздріб. Після свят побачили найнижчі ціни за 5 років. При чому вони продовжують падати. Фактично зупинили роботу об'єкти потужної торгової інфраструктури, яка дозволяла заробляти дрібним та середнім виробникам овочів і фруктів. На гуртові базари по фермерську продукцію приїжджали перекупники з роздрібних базарів. Роботу останніх зараз заборонили. Тому збувати свіжі овочі ніде, врожай швидко псується і його викидають", - пояснює Гетьман.
Додає, що ціни формуються під впливом попиту і пропозиції. Зараз є покупці на огірок по 10 грн. Якщо попит знизиться, то ціна також упаде.
Редис у гурті продають по 8 грн/кг, капусту - 16 грн/кг. Помідори коштують 40 грн/кг, салат - 15 грн/кг, кабачки - 20 грн/кг.
"Дрібним фермерам увійти в торговельну мережу складно, у більшості випадків - неможливо. Продавати овочі онлайн також непросто. Потрібно розроблювати спеціальні додатки чи платформи, а це час і гроші. Треба організувати фасувальників, логістику. Це собі можуть дозволити великі фермери, які торгують дорогою продукцією. Наприклад, ягоди. Таких небагато", - каже експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали умови для створення нових робочих місць
Овочі борщового набору почали дешевшати у перші тижні квітня. Цибуля з 18 грн/кг опустилася до 13 грн/кг.
"Почали більше завозити цибулі з-за кордону. Ціна на моркву стабільна - 5 гривень за кілограм. Стільки ж коштує буряк. Картоплю продають по 10 гривень. Уже з'явилися рання картопля, буряк, капуста. Ще не бачили моркви і цибулі. Будуть у червні", - підсумувала Гетьман.
В Україні 80% усієї плодоовочевої продукції збувають через базари. На супермаркети припадає не більше 20%.
Коментарі