5 фермерів з Херсонщини об'єдналися під час карантину, щоб продавати свіжу продукцію. Продають спаржу, зелень, редис, картоплю, томати, полуницю і сири.
"Спершу виникла ідея допомогти фермеру, який займався вирощуванням спаржі та зелені. Йому треба було здавати кудись продукцію, яку виростив. Але людей малий асортимент не зацікавив. І ми запропонували додати іншу продукцію, яку вирощують на Херсонщині. Так отримали 4-5 фермерів, які об'єднались", - розповідає Олена Синюк із організації "Земля Таврії".
Організація займається навчанням фермерів і ініціювала складати кооперації для збуту продукції.
"Коли ми додали виробника картоплі, редису й томатів, то сайт став цікавіший відвідувачам і замовлень стало більше. Тоді засновник вже не був так песимістично налаштований і повірив, що з такого об'єднання щось може вийти", - продовжує Синюк.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштує приготувати борщ з ранніх овочів
Засновники розраховували, що основними клієнтами стануть жителі Херсону та області. Коли почали отримувати замовлення з інших регіонів, то були дуже здивовані, але спробували сформувати посилки і відправити поштою.
"Люди, які отримали посилки, були задоволені якістю, виставляли ці посилки в соцмережі і писали, що так підтримують наших фермерів. І після цього ми почали отримувати шквал замовлень. Першого травня було 200 замовлень. Ми зрозуміли, що просто не справимось з такою кількістю. Тому тимчасово припинили приймати замовлення. Взяли паузу, щоб адаптувати сайт, зробити автоматичне підтвердження завдяки прополатам", - каже Олена.
Пізніше люди підключилися і почали запитувати про збут домашньої продукції.
"Найбільше замовлень відправляємо в Київ. Спершу подумали, що це люди так активно почали підтримувати фермерів, але замовлення йшли і йшли і ми зрозуміли, що ми більше ніж 50 не можемо відправити. Поштою не відправляємо сири і полуницю. Хоч і пакуємо її правильно, але вона псується при пересиланні", - додає Олена.
Із початку травня уряд дозволив відкривати продовольчі ринки. Мають дотримуватися обмежень: продавцям і покупцям повинні міряти температуру, територія - дезінфікуватися, на входах - стояти антисептики. Необхідно ходити в масках. Торговці повинні сидіти за захисними екранами і на відстані у три метри одне від одного. На кожні 10 квадратних метрів має бути не більше одного покупця.
Коментарі