Упродовж останніх 2 років обсяг імпортованої картоплі в Україні збільшився на 2500%, картопляного крохмалю – на 700%.
Це продукція переважно з Білорусі, пише AgroPortal.ua.
"50 відсотків українського ринку заповнено білоруським крохмалем. 100 відсотків пюре картопляного у вигляді пластівців – теж імпорт. В Україні залишилася 1 виробництво цього товару – у Чернівецькій області, і воно вже 2 роки не працює. Щодо картоплі фрі ситуація не набагато краща", - зазначає директор компанії "Вимал" Сергій Симоненко.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому магазини торгують імпортною картоплею
Він каже, що простежує економічну війну проти України в напрямку картоплярства. Зі слів Симоненка, якщо Україна прийме концепцію розвитку галузі, то ще потрібно напрацювати ряд механізмів, які дозволять її реалізувати.
"Ці механізми мають працювати приблизно 8 років. 5 років піде на розвиток картоплярства і будівництво переробних потужностей. Ще приблизно 3 роки витратять на навчання керівників та колективів новозбудованих підприємств", – пояснив виробник.
2020-го імпорт агропродукції збільшився на 13% порівняно з 2019-м. Торік цих товарів ввезли на $6,9 млрд.
Коментарі