Продукти в Україні у січні подорожчали на 1,5%. Українці почали їсти менше хліба та макаронних виробів. А ось вживання овочів порівняно з 2010 роком зросло.
Якщо 2010 року 1 українець у середньому з'їдав 111,3 кг хлібобулочних виробів, то 2019-го – 97,6 кг. Торік в середньому 1 людина з'їдала 8 кг хліба і макаронних виробів на місяць, пише "Слово і діло".
Вживання м'ясних продуктів українцями залишалося на одному рівні: 2010 року 1 особа з'їдала біля 52 кг м'яса, 2011-го – 51,2 кг, 2012-го – 54,4 кг, 2013-го – 56,1 кг. 2014-2015 роках споживання м'яса скоротилося, 2015-го аж на 6% – до 50,9 кг на людину. Потім знову почало зростати до: 2016-го – 51,4 кг, 2017-го – 51,7 кг, 2018-го – 52,8 кг, 2019-го – 53,6 кг. Даних за повний 2020 рік ще немає, але в середньому за місяць українець з'їдав 5,1 кг м'яса.
З 2012 року українці почали знижувати вживання цукру. Якщо 2011 року 1 людина в середньому з'їла 38,5 кг цукру, то 2012-го – 37,6 кг. 2015-го цей показник знизився до 35,7 кг, 2016-го – 33,3 кг, 2017-го – 30,4 кг, 2018-го – 29,8 кг, 2019-го – 28,8 кг. Торік 1 людина в середньому споживала за місяць біля 2,5 кг цукру.
Вживання молока і молочних продуктів зростало в 2012-2014 роках і знижувалося в 2015-2018 роках. За 2019 рік 1 людина в середньому спожила 200,5 кг молочних продуктів. У 2015-2016 роках також знизилося вживання яєць, у 2014-2015-х – риби і рибних продуктів, у 2014-2016-х – олії.
2010 року українець в середньому з'їв 128,9 кг картоплі, 2011-го – 139,3 кг, 2012-го – 140,2 кг, 2013-го – 135,4 кг, 2014-го – 141 кг, 2015-го – 137,5 кг, 2016-го – 139,8 кг, 2017-го – 143,4 кг, 2018-го – 139,4 кг, 2019-го – 135,7 кг. Торік 1 людина за місяць в середньому з'їдала 5,9 кг картоплі та 9,2 кг овочів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштують продукти у Польщі — фото із цінами у супермаркетах
Приблизно 15 кг сала з'їдає за рік середньостатистичний українець. У ЄС - майже 45 кг. У Китаї вживають близько 40 кг сала на рік. У Білорусі - 38, а в Росії - 30 кг.
Коментарі