Українці купують гречку про запас. Тому виникає ажіотаж навколо такого продукту харчування.
Про це на прес-конференції у Тернополі розповів міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.
"Ми промоніторили п'ять попередніх років споживання гречки. Країна в середньому споживала по 2 кг на людину. Тобто, це десь 90 тисяч тонн за рік. А сьогодні за перше півріччя вже спожили 70 тисяч тонн. Чому? Через ажіотаж. Вийшло, що хтось зберігає на наступний день, "как бы чего не вышло", - сказав він.
Гречку, за його словами, вирощують в основному Україна, Росія і Білорусь. І споживають її слов'янські народи.
"На кожну медаль є дві сторони. Певний ажіотаж – це погано. І з'явиться додаткова гречка – теж погано. Закупити гречку ми можемо, щоб здешевити її. Є таке доручення прем'єра. Виїжджали представники державної зернової компанії. Уклали уже угоди на постачання гречки з Китаю", - повідомив Присяжнюк.
Китайська гречка відрізнятиметься від української.
"Звичайно, ця гречка буде певною мірою відрізнятися. Але не тим, кормова чи харчова. Відрізнятиметься тим, що це зовсім інші сорти гречки. Є там ГМО чи нема – зараз лабораторії отримали зразки і підготують свої висновки", - зазначив міністр.
Коментарі
4