Тетяна Кічева, 44 роки, із села Зоря на Одещині щовесни маринує черемшу. В народі рослину називають диким часником.
— Черемшу нарізаю, бланшую хвилину у кип'ятку. Після цього охолоджую під струменем води. Щільно кладу в прогріті банки.
Маринад вона робить із літра води, 50 г солі та цукру і 100 г оцту.
— Цукор, сіль треба прокип'ятити у воді 2 хвилини. Коли розчин трохи охолоне, додати 9-відсоткового столового оцту та перемішати. Цим розчином залити черемшу на 1,5 сантиметра нижче верхнього краю банки.
Накриває кришками і стерилізує протягом 5 хв., потім закриває.
32-річна Олена з Умані черемшу з довгими черешками солить у спеціях.
— У банки складаю шарами — вимита суха черемша, кріп та петрушка. Між ними — спеції. Підходить лавровий лист, тертий корінь хрону, душистий перець, гвоздика. Банки заливаю розчином повареної солі — 50 грамів на літр води. Зверху кладу невеликий прес.
У перші дні на поверхні з'являється піна, її знімають. За два тижні в банки доливають сольового розчину та перекладають у темне прохолодне місце.
Солену та мариновану черемшу додають до овочевих супів і салатів.
Коментарі