Ексклюзиви
понеділок, 24 грудня 2018 07:50

Гуску начиняють кислими яблуками

Автор: WWW.DOVIDKAM.COM
  Гуску перед запіканням маринують ніч у холодильнику. Так м’ясо стане м’якшим і ароматнішим. Готують у гусятниці
Гуску перед запіканням маринують ніч у холодильнику. Так м’ясо стане м’якшим і ароматнішим. Готують у гусятниці

— На Новий рік запікатиму гуску. Готувала таку тиждень тому. Вийшла ніжна, — говорить 41-річна Інна Рибакова з Черкас. — Думала, запекти шматок шинки, але вичитала в журналі, що не можна на Рік свині робити з неї страви.

Присмалює та миє тушку гуски. Проколює м'ясо в кількох місцях виделкою, щоб краще увібрало приправи.

— Аби тушка не була жорстка і жирна, зрізую з неї жир. Найбільше його — на шиї і черевці.

Подрібнює чотири зубчики часнику. Змішує його і 150 мл майонезу. Натирає тушку й посипає 1/3 ч. л. солі. Перемішує по 1 ч. л. меленого перцю і тертого імбиру, по 1/2 ч. л. карі, куркуми та коріандру. Натирає приправами гуску. Бере 100 мл води та 20 мл яблучного оцту. Заливає тушку.

— Маринад можна зробити винний. Змішати 50 мілілітрів білого вина, столову ложку меду, по чайній ложці гірчиці, тертого кореня імбиру та подрібненого часнику. Для аромату порізати одну-дві гілочки свіжого розмарину.

Ставить маринуватися на ніч у холодильник. За цей час м'ясо насичується ароматами і стає м'якшим.

— Я пекла гуску цілою, бо була невелика. Гарно вмістилася в гусятницю. На декові м'ясо пересихає.

Начиняє гуску чорносливом і яблуками. Бере кислі, щоб давали більше соку та прибирали жирність м'яса. Розрізає два яблука, вирізає серцевину і нарізує скибками завтовшки до 3 см. Кришить 300 г чорносливу. Начиняє цим гуску на дві третини. Зшиває нитками та скріп­лює дерев'яними шпажками. Заливає гуску літром світлого пива. Запікає під кришкою за температури 180°С 2,5 год. У міру википання пиво підливає, щоб покривало м'ясо.

— Від пива страва не отримує алкогольного смаку. Тільки присмак хмелю. Кришку час від часу знімаю, щоб вийшов зай­вий пар.

Перевіряє ножем: якщо витікає прозорий сік — м'ясо готове.

— Після вимикання духовки, гусятницю одразу не виймаю. Має постояти 10–15 хвилин. За цей час роблю ягідний соус.

Змішує по склянці червоного вина, води та 200 г мороженої вишні. Кладе паличку кориці. Залишає кипіти на малому вогні, доки рідина не увариться втричі. Тоді виймає корицю, а соус збиває блендером до однорідності. Поливає ним страву перед подачею на стіл.

На новорічний стіл не варто ставити картоплю

— Меню в новорічну ніч 2019 повинно бути з м'яса. На стіл не варто ставити картоп­лю, рис, білу рибу, свіжі капусту й огірки. Якщо хочете картоплі, запечіть у мундирі, — говорить астролог Олена Максимова з Харкова. — Шампанському, олів'є, вінегрету — скажіть ні. Не можете обійтися без салату — покришіть його крупно. Заправляйте оливковою олією, а не сметаною чи майонезом.

Червоні ікра й риба — родзинки столу. Ніяких тістечок, желе, киселю. На десерт — горіхи, сухофрукти, чорний шоколад. Із напоїв слід вибрати горілку, коньяк і міцні коктейлі. Уникати вина й лікерів.

Зараз ви читаєте новину «Гуску начиняють кислими яблуками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути