Рецепт коктейлю "Бурий ведмідь пішов, білий ведмідь прийшов" розповів 22-річний Михайло Грім на прізвисько Синій. За п"ять років, прожитих у студентському гуртожитку Львівського університету, Михайло готував цей напій неодноразово. На дні народження, після складання сесій, на Новий рік. І для душі.
— Для найкращого поєднання смаків слід придбати ящик горілки та ящик пива, найкраще "1715", — розповідає Синій. — У 15-літрову посудину (тазик чи велику каструлю) слід вилити холодне пиво. Гості, які завітали на свято, сідають навколо неї і розмовляють на вільну тему. Господар дістає горнятко, черпає пива, промовляє тост і п"є до дна. У порожнє горня наливає горілки і виливає в тазик. Таким чином об"єм коктейлю завжди залишається незмінним, а склад — змінюється. Горнятко передається сусідові зліва, який повторює процедуру. Коли вміст тазика робиться прозорим, як чиста горілка, це означає, що бурий ведмідь пішов, а білий прийшов.
Аби повернути попередню консистенцію коктейлю, господар черпає горнятком горілку, виголошує тост і доливає пива. Цього разу горнятко слід передавати вправо. Це символізує повернення бурого ведмедя. Коли вміст тари знову перетвориться на пиво, споживання коктейлю можна припинити і залишити решту на завтра. Але за бажанням гостей чергувати приходи ведмедів можна до нескінченності.
Михайло каже, що традиційна студентська відсутність закуски зробить розпивання коктейлю результативнішим. Скибочки лимончика у тазику додадуть коктейлю пікантного смаку та аристократичної витонченості.
Коментарі