Клавдія Олійник, 40 років, на Новий рік готує апетитних сніговиків та кумедні бутерброди, які називає "сімейними обличчями". На свято всі в родині отримують власну мордочку-двійника.
— Їх нескладно приготувати, — каже вона. — Головне — навчитися фантазувати з овочами.
Клавдія Миколаївна бере багет, нарізає його на маленькі скибочки. Кожну намащує маслом і плавленим сирком. Дістає з холодильника овочі. З моркви робить носики та волосся, з помідора — роти, з огірка — вії та чуби. Кукурудза заміняє бороду, а чорний перець і гвоздика — очі. За мить звичайні бутерброди перетворилися на маленьких монстрів.
За мить звичайні бутерброди перетворилися на маленьких монстрів
На новорічний стіл Клавдія Миколаївна порадила також "наліпити" сніговиків.
— Це наша сімейна традиція, — каже жінка. — Готую сніговиків двох видів: солодкі та солоні.
Круто зварені чотири яйця подрібнити ножем. Перемолоти на м"ясорубці 400 г домашнього сиру, додати чотири столові ложки сметани, а також сіль та перець. Все добре перемішати. Щоб сніговики гарно "ліпилися", треба поставити на півгодини у холодильник.
Із охолодженої маси пані Клавдія сформувала по три маленькі, середні та великі кульки. Все у неї виходило легко і вправно. Я теж спробувала. І в мене вийшло, щоправда, перша ледве чи була схожа на кульку. От що значить досвід — Клавдія Миколаївна працює кухарем у шкільній їдальні.
Кожну кульку жінка обкачує у кокосій стружці. З горошинок чорного перцю зробила очі та ґудзики, з моркви — ніс, з помідора — рот, з огірка — капелюшок, який прикрасила зеленою гілочкою. А руки сніговика замінили шпажки з морквою та зеленню.
"Чудики" додадуть настрою дітям і дорослим. А цей схожий на вас!
Щоб приготувати солодких сніговиків, потрібне справжнє дріжджове тісто. Клавдія Миколаївна використовувала маленькі магазинні булочки з вишнею та кекси з персиковим джемом. Обережно надрізала ножем краї, щоб надати округлої форми. Окремо приготувала глазур. Збила міксером три яєчних білки з цукром, для смаку додала ваніль. Двох сніговиків зверху полила глазур"ю, обережно підправляючи помадку лопаткою. Доки вони не висохли, швиденько з родзинок зробила очі, ґудзики, із фруктів — ніс та рот. Із солодким сніговиком Клавдія Миколаївна довго морочилася. Білки збилися погано. Ще одна біда — кілька разів прилаштовувала ніс з кураги, а він не тримався. Тоді жінка вирізала гостренький з моркви і вставила.
Насамкінець, обережно вишикувала на посипаному кокосовою стружкою підносі "наліплених" сніговичків, а спереду виклала "мордочки бутербродів". Це виглядало досить кумедно.
— Ці "чудики" додадуть настрою і дітям, і дорослим! А цей схожий на вас! — сказала жінка, — знаєте, шкода іноді їх їсти, бо наче живі.
Коментарі