— Навесні сію зо дві сотки столового буряка, а влітку вигадую з його листя страви, — каже 40-річна Лілія Мазур із села Демидівка на Вінниччині. — Молоді бурячки прориваю, додаю їх у салати, пироги, супи. На пустому місці сію редиску і моркву.
Уперше буряковий пиріг Лілія скуштувала в Польщі, коли їздила в гості до подруги.
— У неї чоловік з Осетії, там готують такі пироги. Як спробувала, не вірила, що всередині бурякове листя, смак незвичний. Ми ж думаємо, що листя лише свиням смакує.
Для тіста треба півсклянки води, кефіру чи кислого молока, яйце, 20 г дріжджів, 2,5 склянки борошна, 1/3 чайної ложки цукру, дрібку солі, 2 столові ложки розтопленого масла.
— У миску наливаю теплу воду, кришу туди дріжджі, перемішую і даю їм розчинитися. Потрохи сиплю муку, постійно помішую, щоб не було комків. Ставлю, щоб тісто підійшло на хвилин 20. Тоді вливаю кефір, додаю розтоплене масло і решту муки. Вимішую і знову залишаю на кілька хвилин.
Доки тісто кисне, Лілія готує начинку. Змішує нарізані пучку молодого листя столових буряків, трохи кропу та щавлю. Приминає зелень руками, солить. Додає 200 г натертого твердого сиру. Можна замінити домашнім. Усе перемішує. Потім ділить навпіл тісто, одну частину розкочує і кладе на деко, яке змащує рослинною олією. Викладає зверху начинку і прикриває її другою частиною тіста, яку попередньо теж розкочує. Тісто зліплює, залишивши посередині невелику дірку.
— Це для того, щоб із пирога міг виходити воздух і він не ставав пупиришками, — пояснює. — Ставлю його в духовку підігріту до 200 градусів на 15–20 минуток. Їсти можна і гарячим, і холодним. Головне — ніхто ніколи не вгадає, з чого та начинка. Його можна подавати і до чаю, і до супу чи борщу.
Коментарі