22-річна Марія Кваша з міста Жовква на Львівщини навчилася готувати енергетичні батончики із фруктів та злаків. Щотижня відправляє кілька кілограмів бійцям в АТО.
— Один містить вдосталь кілокалорій, щоб 4–5 годин не відчувати голоду і мати достатньо енергії для фізичних навантажень, — розповідає. — Схожі вживають спортсмени-важковаговики та професійні військові. Це швидкий і ситний перекус, особливо у польових умовах. Якщо порахувати, виходять дорожчі за "Снікерс". Але корисні й натуральні.
Для великої порції купує по 0,5 кг солодких фініків, кураги та родзинок.
— Не беріть красиві сухофрукти, — радить господиня. — Яскраво-оранжева курага, однакова за розміром — підфарбована, вимочена і підсолоджена. Краще купіть на ринку сушених або в'ялених абрикосів. Коричневі і непривабливі, але натуральніші. Фініки — найкорисніші. Містять більше 20 мінералів, вуглеводи і вітаміни. Перекручую їх з курагою на м'ясорубці до клейкої маси, додаю родзинки. На сковорідці підсмажую склянку горіхової суміші. Найкорисніший — мигдаль, але підходить і арахіс, волоський. Мають бути добре підсмажені, хрумкі. Дрібню у блендері, але щоб відчувалися на зубах. Для збільшення ваги додаю подрібнені вівсяні пластівці з медом. Змішую усе до густої клейкої маси. Якщо тісто сухе, можна долити теплої кип'яченої води.
Вистеляє форму для запікання пергаментом, густо посипає кунжутом. Викладає тісто рівним шаром, розрівнює. Знову посипає кунжутом і ставить у холодильник. За 3 год. нарізує прямокутниками. Кожен замотує у пергамент або фольгу. Зберігають тиждень-два. Можна додавати корицю, журавлину, какао, сушені яблука, груші, злаки.
Коментарі