У столичному ресторані "Сакуракаї" на вул. Верхній Вал традиційний японський напій саке подають підігрітим до 40°. Улітку відвідувачі просять охолоджене. 120 мл саке коштує 34 грн.
— Подаємо саке в білому керамічному кувшинчику з маленькими 20-грамовими чарочками, — каже директор ресторану Юлія Горбатюк, 26 років. — Замовляють напій під усі страви. Окрім, звичайно, десертів. Особливо смакує саке під суші.
Саке має 15–17% алкоголю. Це неміцний напій. Його отримують шляхом бродіння рису. Саке п"ють під час їжі чи готують коктейлі з ним.
— Найпростіший коктейль із саке — "Підводний човен". Його ще з горілки готують, — розповідає бармен ресторану Євген Гладун, 24 роки. — Половину бокалу наповнюєте пивом. У нього опускаєте чарочку з підігрітим саке. Вона має плавати. Випиваєте пиво разом із саке. Дуже п"янить. "Підводний човен" полюбляють військові.
Коктейль "Якудза" Євген готує шарами. Ллє на дно чарки 20 г саке, потім обережно доливає по 20 г лимонного фрешу й абсенту. П"ють коктейль залпом.
— Для більшого ефекту абсент можна підпалити, — пояснює бармен. Порція коктейлю коштує 32 грн.
Замість абсенту до коктейлю Гладун додає японського сливового вина. У ресторані такий напій називають "Банзай".
Коментарі