18-річна Мар"яна Либовська з Львівської області приготувала на день народження мами закусочний середземноморський пиріг.
— Святкували на природі. Окрім банальних шашликів, хотілося чогось святкового, красивого, — усміхається. — Цей пиріг має шари із соковитої курки, болгарського перцю і маслин, обгорнуті тістом.
Спочатку в духовці, розігрітій до 200°С, вона запікає дві очищені й порізані на шматки перчини. Червоні скибки шкірою угору лишає на грилі 5–8 хв., доки зверху не почорніють. Овочі охолоджує й знімає шкірку. Вона легко відходить.
— Для тіста закип"ятила 150 мілілітрів оливкової олії. Додала туди 350 грамів борошна, 25 грамів тертого сиру пармезан і чайну ложку солі. Коли тісто трохи вистигло, замішувала руками. Дві третини його розкачала, виклала у прямокутну форму для кексу. Її змастила вершковим маслом і посипала борошном.
На тісто кладуть шар курячого м"яса, це приблизно 250 г. Його накривають половиною перцю, посипають оливками й базиліком, додають приправ до курки. Потім викладають іще 250 г курятини, решту перцю. Залишки тіста розкачують й накривають начинку. Нижній і верхній шари тіста треба з"єднати, кінчики защипнути.
— Пиріг змазала яйцем. Зверху, щоб добре пропікався, зробила невеличкі дірочки. А з обрізків тіста сплела кіску й прикрасила нею страву, — каже Мар"яна.
Пиріг запікають у три етапи. Спочатку 15 хв. за температури 200°С, потім знижують до 170°С і запікають іще 50–55 хв., закривши фольгою, щоби не підгорів. Потім тісто відділяють від стінок, змащують збитим яйцем і ще 10 хв. запікають за температури 200°С.
Коментарі