На пару збільшуються вдвічі
— Полтавські вареники готуємо раз на два тижні. Без них не обходиться застілля. Торік вирішили з чоловіком постувати перед Різдвом. Довелося вигадувати рецепти пісних вареників — без м'яса і сметанного соусу. Тепер вважаю себе експертом, — каже 43-річна Ніна Павленко з Полтави.
Тісто для пісних вареників готує без яєць і молока. 1 кг пшеничного борошна просіює через сито. Додає чайну ложку морської солі, столову ложку куркуми, 2 ст. л. соняшникової олії, повільно вливає 300 мл окропу, вимішуючи тісто.
— Воно має бути тугеньке. Якщо липне до рук — додаю ще борошна. Відставляю на 20 хвилин, аби "відпочило". Для жовтуватого відтінку додаю куркуму. Корисна для здоров'я і має пікантний смак, — говорить Ніна Павленко.
Із тіста робить ковбаски діаметром 5 см. Ріже кружальцями завтовшки 1 см. Готує начинку.
— Тут роблю, як завгодно. Чоловік каже, що мої ексклюзивні рецепти начинок треба продавати ресторанам. Наша найулюбленіша — з капустою, грибами й оселедцем. 400 грамів капусти шаткую й тушу на сковорідці із соняшниковою олією, додаю 300 грамів печериць і тримаю ще 10 хвилин на вогні. Коли вихолоне, кладу почищений від шкіри й кісток, порізаний кубиками оселедець. Ніхто не вірить, що вареники з такою начинкою їстівні. Але коли скуштують — не відтягнеш.
— Смачні начинки з квасолею і грибами. Частіше беру печериці. Якось поклала лисички. Доки варила — всі поїли. Можна додавати у вареники й крупи. Зварити гречку, рис, пшоно. Змішувати їх із консервованим зеленим горошком, смаженими морквою й цибулею. Щоб не були прісні, додаю приправи — сухий кріп, петрушку, майоран, кумин. Інколи ліплю солодкі вареники. Начиняю їх манною кашею з ягодами — полуницею, малиною, вишнями.
На каструлю із киплячою водою прив'язує марлю. Змащує соняшниковою олією. Кладе вареники. Через 3 хв. — перевертає. Вареники на пару збільшуються вдвічі. Готові складає в глечик і змащує олією. Перемішує, аби вареники змастилися й не злипалися.
Соєвий соус змішують із олією
— Для солоних вареників маю рецепт пісного соусу. Змішую три столові ложки соєвого соусу з пахучою олією, кладу дрібку чорного меленого перцю і приправи за смаком. У цю суміш додаю дрібно нарізану зелену цибулю або часник. Вареники треба вмочувати в соус й надкушувати. Солодкі вареники смакують із варенням чи медом, — додає Ніна Павленко.
Коментарі