"Увісім років мені прооперували грижу. Сидів на строгій дієті. Мама замовила у лікарняній їдальні перепелиний суп. Досі пам"ятаю його смак, — згадує колишній чоловік олімпійської чемпіонки з гімнаcтики Лілії Подкопаєвої, київський бізнесмен Тимофій Нагорний, 40 років. — Після армії суп із перепілок почав готувати сам.
Тоді вони були в дефіциті, замовляв на птахофабриці. Тепер тушки купую на Володимирському ринку. Там продають навіть королівські перепелиці. Вони м"якші й більші, ніж звичайні. Зазвичай перепілки поскубані, без нутрощів. На цей раз знайшов із серцем та печінкою всередині. Спершу за тушку давав 25 гривень, зараз — 15, бо постійний клієнт".
Нагорний винаймає квартиру біля метро Либідська. В кухні чисто, на холодильнику стоїть сперта до стіни картина з розбитим яйцем. Варить на мінеральній негазованій воді. Доки закипає, відрізає перепілкам лапки, знімає шкіру. У каструлю до тушок додає пів столової ложки солі, лавровий листок, чорного перцю на кінчик ножа, зубчик часнику та півцибулини. Часник і цибулю виймає, коли трохи покиплять.
— Даю їх до будь-якого м"яса, бо добре перебивають запах.
Опісля кидає у бульйон порізані п"ять картоплин, моркву, пів червоного болгарського перцю, трохи капусти броколі, чверть цибулини. На сковороді до золотавого кольору пересмажує ще півцибулини, окремо — моркву.
— Овочі можна різати кубиками, соломкою або хаотично. Смажу лише на вершковому маслі, так вони солодші.
Зелень додає на тарілку з готовим супом. Їмо з обсмаженим у тостері бородінським хлібом.
— Я люблю варити супи своїм дітям. Вони так смачно їдять. Собі часто готую ікру з баклажанів, плов, салат олів"є та вінегрет. Приправляю страви руколою, вона дає гострий пряний смак, поліпшує обмін речовин, нормалізує травлення. Люблю салати з помідорами чері, базиліком, кедровими горішками, тертим сиром пармезан. Заправляю оливковою олією.
Каже, Лілія Подкопаєва готувала мало — не любила.
— Хіба що вівсяну кашу із сухофруктами на сніданок.
Коментарі