— У спеку підвищується ризик загущення крові, тому слід переглянути раціон харчування, — розповідає столичний дієтолог Оксана Скиталінська. — Класичну схему "сніданок-обід-вечеря" варто підкоригувати. Обід і вечерю перетворити на легкий перекус, а сніданок — на основний прийом їжі.
— Найкраще починати свій ранок зі склянки води зі шматочком лимона, — продовжує. — Це знизить ризик утворення тромбів. Слід максимально обмежити вживання кави. Можна випивати максимум одну чашку в день. Краще — взагалі відмовитися від неї. Домашній сир варто їсти вранці. Він має високий інсуліновий індекс. Тобто належить до категорії їжі, що виснажує підшлункову залозу, змушуючи організм накопичувати нові жири.
До денного раціону обов'язково мають входити водянисті овочі.
— Огірки, помідори, капуста, листова зелень. Усе, що містить багато води, яка насичує організм і забезпечує його рідиною. Якщо людина не питиме протягом дня необхідну їй кількість води, отримана від цих овочів дозволить уникнути зневоднення.
Ідеальними продуктами для вечері дієтолог називає білу рибу, особливо варену, й овочі в будь-якому вигляді.
— Улітку варто відмовитися від смаженої їжі, солодощів і випічки. Ці продукти сприяють збільшенню концентрації цукру в крові. Як наслідок, підвищують ризик утворення тромбів. Тістечка й цукерки у спеку послаблюють організм, позбавляють його життєвих сил та енергії, — додає Оксана Василівна.
Радить замінити фабричні солодощі сезонними ягодами. Дітям замість солодкого слід давати ягідні пюре. Ягоди можна комбінувати з фруктами.
— Важливо пам'ятати — в будь-яку пору року харчування повинне бути збалансоване. До раціону обов'язково мають входити різноманітні ягоди й фрукти, прісна й морська риба, яйця, м'ясо птиці. Також корисні горіхи, гриби, зелений горошок, сочевиця, гречка. Не можна забувати про природні пробіотики, а особливо — кефір. Корисно й смачно буде, якщо додати до нього подрібнену зелень. А от від білого хлібу краще відмовитися, — говорить Оксана Скиталінська.
Коментарі