— Просили пацієнтів принести горілку, яку вони п'ють. В одній був навіть зварочний карбід, який випалює в горілці воду й підвищує вміст алкоголю, — розповідає 47-річний Ігор Лінський, завідувач відділу профілактики та лікування наркоманії харківського Інституту неврології, психіатрії та наркології.
Він із колегами зі Східної України зібрав понад 50 зразків дешевого алкоголю й самогону. Протестували в лабораторії Німеччини, шукали токсичні речовини. Хотіли з'ясувати, чи дійсно українці труяться неякісним спиртним і вмирають через це.
— Нічого отруйного, окрім етанолу, не знайшли. Ми навіть випустили в міжнародному журналі з токсикології статтю "Незареєстрований алкоголь в Україні: чи є токсичність, окрім етанолу?". Українці помирають не через те, що п'ють недостатньо якісний алкоголь, а тому, що вживають міцні напої та допускають перепій.
Каже, такий стиль пиття називається нордичним, бо переважає в північних країнах. Передбачає вживання міцних напоїв — коньяку, горілки, віскі. Порції невеликі, п'ється легко. Алкоголь ще не всмоктався в кров, а вже піднімають другу, третю чарку. Доки людина відчує сп'яніння, то перебере. Починається інтоксикація організму.
— Так пристойна людина перебирає на якомусь бенкеті. Не має алкоголізму, але допускає перепій. Може упасти на вулиці, обморозити ноги чи потрапити у ДТП. Навіть якщо обійдеться без пригод, наступного дня людина все одно буде непрацездатною.
Пояснює, нордичний стиль пиття більше підриває здоров'я, ніж середземноморський. Це коли п'ють вино чи пиво. У них вміст етанолу низький. Людина п'яніє поступово, краще контролює дозу. Проте пити пиво та вино без міри так само шкідливо, як горілку.
В Україні щороку більшає залежної від алкоголю молоді. Ігор Лінський вважає, що це відбувається через молодіжну моду на пиво. Його п'ють по-нордичному — у надмірних кількостях.
— Відсутність контролю за дозою — одна з ознак алкоголізму. Якщо людина до нього схильна, то стримувати себе не може. Успадкування схильності до алкогольної залежності формується багатьма генами. Буває, батьки пили, а дитині не передалося. Або батьки непитущі, але зловживав дідусь чи хтось із далеких родичів, то в сина чи доньки може бути збіг алкогенів. Така людина втрачає контроль після першої чарки.
5
рублів збитків у радянські часи завдавав кожен рубль, який одержали від продажу алкоголю
Британка щодня випивала чотири пляшки вина і вісім банок пива
Британка Джоанна Петтерсон, 41 рік, почала пити після невдалого кохання. Невдовзі щодня випивала чотири пляшки вина і вісім банок світлого пива. Так тривало три роки.
— Мені роздуло живіт. У лікарні поставили діагноз хронічна печінкова недостатність. Залишалося випити один стакан спиртного, і я одразу вмерла б, — розповідає. — Маю двох дорослих синів та доньку-школярку.
Джоанна Петтерсон не п'є півтора року. За цей час 300 днів пролежала в лікарні під крапельницями. Лікування не допомагає. Вона чекає на донорську печінку.
Коментарі