пʼятниця, 30 грудня 2011 00:15

Отруїтися можна і якісною горілкою

Автор: фото з сайта www.flickr
  Українці схильні пити міцний алкоголь із малими перервами. Також упиваються, коли вживають забагато вина та пива
Українці схильні пити міцний алкоголь із малими перервами. Також упиваються, коли вживають забагато вина та пива

— Просили пацієнтів принести горілку, яку вони п'ють. В одній був навіть зварочний карбід, який випалює в горілці воду й підвищує вміст алкоголю, — розповідає 47-річний Ігор Лінський, завідувач відділу профілактики та лікування наркоманії харківського Інституту неврології, психіатрії та наркології.

Він із колегами зі Східної України зібрав понад 50 зразків дешевого алкоголю й самогону. Протестували в лабораторії Німеччини, шукали токсичні речовини. Хотіли з'ясувати, чи дійсно українці труяться неякісним спиртним і вмирають через це.

— Нічого отруйного, окрім етанолу, не знайшли. Ми навіть випустили в міжнародному журналі з токсикології статтю "Незареєстрований алкоголь в Україні: чи є токсичність, окрім етанолу?". Українці помирають не через те, що п'ють недостатньо якісний алкоголь, а тому, що вживають міцні напої та допускають перепій.

Каже, такий стиль пиття називається нордичним, бо переважає в північних країнах. Передбачає вживання міцних напоїв — коньяку, горілки, віскі. Порції невеликі, п'ється легко. Алкоголь ще не всмоктався в кров, а вже піднімають другу, третю чарку. Доки людина відчує сп'яніння, то перебере. Починається інтоксикація організму.

— Так пристойна людина перебирає на якомусь бенкеті. Не має алкоголізму, але допускає перепій. Може упасти на вулиці, обморозити ноги чи потрапити у ДТП. Навіть якщо обійдеться без пригод, наступного дня людина все одно буде непрацездатною.

Пояснює, нордичний стиль пиття більше підриває здоров'я, ніж середземноморський. Це коли п'ють вино чи пиво. У них вміст етанолу низький. Людина п'яніє поступово, краще контролює дозу. Проте пити пиво та вино без міри так само шкідливо, як горілку.

В Україні щороку більшає залежної від алкоголю молоді. Ігор Лінський вважає, що це відбувається через молодіжну моду на пиво. Його п'ють по-нордичному — у надмірних кількостях.

— Відсутність контролю за дозою — одна з ознак алкоголізму. Якщо людина до нього схильна, то стримувати себе не може. Успадкування схильності до алкогольної залежності формується багатьма генами. Буває, батьки пили, а дитині не передалося. Або батьки непитущі, але зловживав дідусь чи хтось із далеких родичів, то в сина чи доньки може бути збіг алкогенів. Така людина втрачає контроль після першої чарки.

5

рублів збитків у радянські часи завдавав кожен рубль, який одержали від продажу алкоголю

 

Британка щодня випивала чотири пляшки вина і вісім банок пива

Британка Джоанна Петтерсон, 41 рік, почала пити після невдалого кохання. Невдовзі щодня випивала чотири пляшки вина і вісім банок світлого пива. Так тривало три роки.

— Мені роздуло живіт. У лікарні поставили діагноз хронічна печінкова недостатність. Залишалося випити один стакан спиртного, і я одразу вмерла б, — розповідає. — Маю двох дорослих синів та доньку-школярку.

Джоанна Петтерсон не п'є півтора року. За цей час 300 днів пролежала в лікарні під крапельницями. Лікування не допомагає. Вона чекає на донорську печінку.

 

Зараз ви читаєте новину «Отруїтися можна і якісною горілкою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути