Жителька райцентру Сміла на Черкащині 40-річна Оксана Василенко не купує яблук у магазинах. Шукає дрібні та поїдені гусінню на базарі.
— 2007 року поїхала осінню на збір яблук до Польщі, — говорить. — Там щодня їх їли з дівчатами. За тиждень у мене почала печінка боліть. Відчула отруту в тих яблуках, бо колись жовтухою переболіла. Згодом поляк, що працював на тракторі в саду, розповідав, що за рік їх разів 20 кроплять. Останній раз обробляли ще в серпні.
Агроном із Черкас 62-річний Анатолій Приходько каже, що українські садівники обприскують яблуні до 10 разів за сезон.
— Останній раз плодожерку нищили в серпні. А на отруті пишуть, що останній обробіток має бути щонайменше за 30 днів до збору врожаю. От і робіть висновки. А ще яблука обробляють воском, щоб не втрачали вологу.
Лікар загальної практики й сімейної медицини киянка 30-річна Тетяна Петренко радить ретельно мити плоди щіткою в гарячій воді з милом. Так можна змити віск.
— Дехто рекомендує обчищати яблука. Але більшість поживних речовин є у шкірці та під нею. Там найбільше калію, магнію, що корисні для серця. Немає способів вивести з фруктів інсектициди, які можуть накопичуватися у великих дозах від багаторазового обробітку. Отрута, потрапляючи в організм, найперше шкодить печінці та ниркам. Із часом у них назбирується. Можна захворіти на ниркову недостатність чи цироз печінки.
Медик купує яблука, що їх люди вирощують на присадибних ділянках.
— Якщо дитина і з'їсть черв'ячка, ніякої шкоди не буде. Вони безпечні для здоров'я. То фактично чистий білок, як яйце.
Коментарі
1