Здорове харчування є профілактикою багатьох неінфекційних захворювань. Наприклад, серцево-судинних, які є першою причиною смертності в Україні і світі.
Зараз переважна більшість людей вживає більше калорійної їжі, жирів, цукру і солі, а ось фруктів, овочів і цільнозернових продуктів в раціоні недостатньо.
Основи здорового харчування – досить прості і однакові для кожного.
1. Їжте поживну і різноманітну їжу. Надавайте перевагу продуктам рослинного походження.
2. Їжте складні вуглеводи (цільнозернові, крупи) кілька разів на день.
3. Їжте щонайменше 400 г фруктів і овочів щодня. Обирайте переважно свіжі, сезонні і місцеві.
4. Контролюйте вживання жирів. Жири повинні становити не більше 30% денного раціону. Замінюйте насичені жири ненасиченими.
5. Замінюйте м'ясо і м'ясні продукти з високим вмістом жиру на бобові, рибу, м'ясо птиці і нежирне м'ясо.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Різдвяний піст 2017: що заборонено їсти в ці дні
6. Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, йогурт, сири) з низьким вмістом жиру.
7. Обмежуйте вживання солодких напоїв і солодощів.
8. Вживайте менше солі. Загальна кількість солі у день не повинна перевищувати одну чайну ложку (5г).
9. Готуйте безпечну їжу. Запікайте, проварюйте, готуйте на пару їжу для того, щоб зменшити вміст жирів.
10. Підтримуйте виключно грудне вигодовування до 6 місяців, а у віці від 6 місяців до 2 років - поєднуйте з правильним додатковим харчуванням. Це зменшить ризики ожиріння і розвитку неінфекційних захворювань у дитини у майбутньому.
Коментарі