Від вживання необробленого курячого м'яса та яєць люди заражаються сальмонельозом, який насамперед викликає зневоднення. Боятися треба не тільки курятини, а й майонезу, соусів або кремів. У ці продукти додають сирі яйця.
Про це розповів Михайло Коваль, столичний інфекціоніст.
"При легкому зневодненні призначають випоювання розчином для промивання шлунку. Цей порошковий засіб продають в аптеках. Його слід розвести у воді. Пити потроху. На смак, звісно, не мед. Але він швидко діє. Можна розчин приготувати самому. У літрі кип'яченої води розвести дві столові ложки цукру й по чайній — солі та харчової соди. Вживати, доки замість блювоти не піде чиста вода", - радить лікар.
Сальмонельоз - це інфекційне захворювання, що викликає нудоту, біль у животі, зневоднення організму. Воно вражає органи шлунково-кишкового тракту.
Збудником недуги є бактерії роду сальмонела. Вони проникають у клітини кишечника, викликаючи запалення слизової оболонки. Виділяється токсин, що легко потрапляє в кров, отруює органи.
"Найчастіше людина заражається сальмонелами після вживання яєць і курячого м'яса. Також небезпечними стають продукти, що лежать поруч. Буває для отруєння достатньо доторкнутися до яйця, що зберігається на полиці в холодильнику. І після того не помити руки з милом", - продовжує спеціаліст
Час від вживання неякісного продукту до появи перших симптомів становить від 2 год. до трьох діб.
Симптоми:
важкість у м'язах рук і ніг
Судомне посмикування кінцівок
Зневоднення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 9 невинних звичок, які можуть нашкодити здоров'ю
20 днів живе бактерія сальмонельозу в молоці, в пиві — два місяці, у вершковому маслі — чотири місяці, в м'ясі та ковбасі — до чотирьох місяців, у сирах — майже рік.
Радить не замінювати розчин на каву чи чай. Вони мають сечогінну і послаблювальну дію, які тільки погіршать стан.
Коментарі