Французькі вчені відтворили рецепт хліба, який пекли давні єгиптяни.
"Виробництво хліба в Єгипті фараонів добре задокументовано. Є зображення обробки харчових продуктів, якими прикрашені елітні гробниці Старого і Середнього царства. Є форми для хліба — керамічний посуд, знайдений у великій кількості на археологічних розкопках", — написала доктор Аделіна Бетс з Університету Сорбонни в Парижі, повідомляє jpost.com.
На зображеннях єгиптяни показали нагрівання форми у вогні, її виймання та заливання рідини всередину. Форми для випікання нагрівали в каміні, а потім заповнювали напівтвердим тістом.
"Для всіх експериментів кілька форм для хліба були виготовлені або в Обеші (Бельгія), або в Айн-Сухно (Єгипет), щоразу з використанням місцевої глини. Кераміку обпалювали у відкритих камінах", — зазначила вона.
Єгиптяни пекли хліб зі звичайного ячменя, або з і пшениці сорту еммер. Дослідниця взяла органічне борошно "чорний еммер". Його використовувала у всіх експериментах.
Бетс провела кілька дослідів з різними сумішами, температурами та рівнями вологості. Хотіла отримати хліб без слідів обвуглювання та який добре б спікся, відокремлювався б від кераміки, не ламаючись.
Спекли 54 буханці хліба. Найвдалішим виявилося тісто за таким рецептом: 1 кг 100% висівок "чорний еммер", 15 г солі, 170 г закваски Triticum monococcum і 750 г води.
Внутрішню частину конічних форм для хліба потрібно вкрити шаром дрібної піщаної глини. Форму нагрівати у горизонтальному положенні.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саркофаги, папіруси та човники - у Єгипті розкопали храм цариці
"У процесі випікання хліб трохи відокремився від кераміки й утворилася скоринка. Всередині, завдяки заквасці, утворилися щільні стільники, що дозволяють добре розподіляти гаряче повітря під час випікання",- додала дослідниця.
Австралійські вчені дослідили загадкову мумію жінки, що зберігається в музеї Сіднейського університету. Її покривала товста оболонка з бруду та глини, а саркофаг належав іншій людині.
Коментарі