Діоксин, який виявлений в яйцях українського походження в Німеччині, не може утворюватися в природних умовах, впевнені фахівці. В той же час у його появі може бути винен ісландський вулкан.
За словами завідувачки лабораторії аналітичної хімії пестицидів Інституті захисту рослин Людмили Бублик, найбільш токсичним є діоксин, в якому молекули хлору розташовані симетрично. Але у звичайних природних умовах такий діоксин майже не утворюється. Він зустрічається в гербіцидах, проте у мізерних кількостях.
"Тому говорити про те, що застосування якихось препаратів призвело до того, що в кукурудзі утворився діоксин – це нонсенс. Діоксін в кукурудзі - це нонсенс", - підкреслила вона.
Водночас науковці наголошують, що діоксин цілком може сформуватися під впливом отруйних речовин, що виділяються при виверженні вулкана.
Як повідомлялося, Україна опинилася в центрі діоксинового скандалу. Німецькі мережі супермаркетів зняли з продажу "біояйця", в яких виявили діоксин.
За попередніми висновками німецького відомства із захисту прав споживачів, отруйна речовина потрапила в курячі яйця з кормом, який нібито виготовлено з української кукурудзи. За словами речника центрального об'єднання німецького птахівництва Керстіна Шпельтгана, 2,5 тонни української біокукурудзи спочатку купили в Нідерландах, потім вони потрапили до Німеччини.
Кількісний склад діоксину в яйцях не шкідливий, якщо їх не їсти довго. Це визнають і німецькі фахівці. Проте місцеві ЗМІ швидко розповсюдили новину до економічно небезпечних наслідків.
Поки що під німецьким прицілом голландські компанії-постачальниці і лише одна партія кукурудзи.
Попри галас, який здійнявся в Європі через українську кукурудзу німці не збираються перевіряти решту українського експорту. Спочатку ініціюють розслідування. Проте Україні вже треба відбілювати репутацію експортера.
Коментарі
4