7 січня українці святкують Різдво, а напередодні, 6 січня, відзначають Святвечір.
Багато хто вважає це свято одним із найважливіших родинних, пише "Сегодня".
І на Святий вечір, і на Різдво люди готують особливі святкові страви. У Святвечір вони мають бути пісними, але на різдвяному столі вже дуже багато м'ясних страв.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Презентували атмосферне відео про традиції Різдва на Холмщині
У Святвечір, 6 січня, нічого не їли до тих пір, поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було багато страв.
Вечерю починали з куті – ритуальної каші, звареної з пшениці, ячменю або рису. У кутю традиційно додавали мак, родзинки, колоті горіхи і мед. А в деяких регіонах страву присмачували цукатами, варенням і навіть мармеладом.
Подавали також вареники з різними начинками, пісний борщ або капусняк (їх подавали разом з пампушками або млинцями), салати з овочів, голубці, пироги, смажена риба і численні соління. З напоїв на столі можна побачити було узвар – солодкий різдвяний компот із сухофруктів.
Чому на Різдво готують 12 страв
У християнстві ці страви символізують 12 апостолів, учнів Христа, присутніх на таємній вечері. Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказує на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини. Число "12" для страв вечері напередодні Різдва характерно не тільки для православних, така ж кількість має місце у католиків Литви.
Що обов'язково приготувати на Різдво
На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окіст. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер в неї можна додавати масло, молоко і вершки.
За вечерею співають різдвяні пісні, згадують все гарне, що сталося за рік, що минає, і бажають один одному міцного здоров'я і добробуту.
6 січня відзначають Святвечір. У цей день на столі обов'язково має бути кутя. Найпоширенішими серед українців є рецепти куті з пшениці та рису.
Коментарі