Цього тижня офіційно відкрилося кафе корейської кухні "Пян-Се бар". Його засновник - росіянин 28-річний Ілля Богданов. Головною стравою свого закладу він зробив їжу свого дитинства - пиріжок "пян-се".
"У моєму рідному Владивостоці пян-се продають на кожному розі, як фаст-фуд. Якщо зайдете в ресторан, у меню не побачите. Їх продають бабусі, як біляші. Майже ніхто вдома їх не готує", - розповідає Ілля. Приміщення для кафе орендував на Подолі. Щоб розпочати власний проект, довелося продати квартиру у Росії. Однак суми не вистачало. З часом з'явився інвестор, який підтримує ветеранський рух.
"Багато в чому мені допомагали друзі з батальйону "Азов". У 2015-му я був добровольцем в зоні АТО. Після переведення війни у формат Мінських домовленостей не бачив себе на передовій. Приїхав у Київ".
Ілля Богданов колишній службовець ФСБ. Працював прикордонником. Після переходу на українську сторону щодо нього відкрили 3 кримінальні справи на батьківщині. Чоловік відмовився від російського громадянства і отримав українське.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Надлюди": показали чуттєве відео про життя поранених ветеранів АТО
"З 14 років я чекав революції у Росії, а вона сталася в Україні. Підтримував Євромайдан. Коли почалася війна на Донбасі, всі мої друзі поїхали у Донецьк і Луганськ воювати на стороні бойовиків. Зрозумів, що атмосфера мене не влаштовує".
У Владивостоці залишилася матір Богданова. З нею спілкується рідко, бо підтримує російську владу.
"Пян-Се бар" вже півтора тижні працював у тестовому режимі. Засновник говорить, що виявили багато недоліків, але пишається тим, що майже все робили власними руками з другом. На кухні - товариш Іллі, який і раніше ліпив пян-се. Частину меню готує корейський шеф-кухар на ім'я Кан. Його особлива страва - суп Куксі. До нього додає локшину, яловичину, баклажани, биті огірки та спеції. Майстер говорить, що рецепт має ще від своєї бабусі.
"Пян-се - це пиріжок з білого парового тіста. Зверху обов'язково має бути косичка. Всередині дрібно порубане м'ясо - свинина і телятина - також капуста. У Владивостоці більше останньої, тому з пиріжком в автобус не зайдеш. Запах огидний.
Наша страва такого не має, бо кладемо більше м'яса. Як і вся східна кухня, пян-се трохи гострий за рахунок спецій. Вдома ці пиріжки майже не готують, бо капусту кімчі треба вимочувати три доби. Маємо ще авторський варіант пиріжка. У начинці креветки і шпинат. Він дуже ніжний", - підкреслює підприємець.
В інтер'єрі закладу багато зображень північнокорейського очільника Кім Чен Ина. Його зображення стилізоване під героїв фантастичних фільмів і мультиків. Як пояснює Богданов, так знущаються над диктатором.
Соціально орієнтований бізнес потрохи, але впевнено набирає оборотів в Україні. Один з таких - бренд "Veterano Brownie". Більше 3-х місяців тому його заснував 27-річний Роман Набожняк з дружиною Юлією, 23 роки. Самі власники називають себе монопекарнею, так як виробляють всього один вид десерту – шоколадні тістечка брауні.
Коментарі