понеділок, 28 грудня 2015 15:42

Підготовка до Різдва: у Музеї Гончара приготували дванадцять пісних страв
18

Фото: Олег ЖМАЧЕНКО

Днями у столичному Музеї Івана Гончара влаштували справжнє етно-дійство. Під час акції "Один день з Анжелікою Рудницькою" митці, письменники, художники і співаки готували дванадцять пісних страв до різдвяного столу, співали давні колядки, вчилися плести дідуха і накрили святковий стіл.

"Різдво одне з головних свят в Україні й у світі, - каже співачка і художниця Анжеліка Рудницька, - Ця дата збирає родини разом, народжує в серці кожного світле диво і щиру віру, надихає на добрі справи. Різдво – це, зокрема, символ нового життя. Тому на святковому столі, крім куті та пісних страв, має бути свічечка. Вона й має символізувати це нове життя, надії на те, що наступний рік принесе радість і щастя".

Головну різдвяну страву, кутю, готував директор Музею Івана Гончара. Рецепт обрав прадавній, сімейний. "Так готували кутю моя бабуся й моя мати. Головний елемент у ній — пшениця. Мед — елемент об'єднуючий: поєднує усі інші складники", - каже Петро Гончар.

В музеї щороку влаштовують подібні дійства. До них долучають музичні та етнографічні колективи з усіх куточків Україїни. Цього разу до приготування дванадцяти пісних страв запросили жінок із Київщини. Вони показували, як слід пекти традиційні різдвяні пиріжки, варити вареники з груші та горіхів. Тут також розписували традиційні пряники-миколайчики.

"Кожна країна має свої унікальні традиції відзначення Різдва, - додає Анжеліка Рудницька, - В цьому святі відображений національний колорит, його дух: народні мелодії, вертепні дійства, традиційна кухня, різдвяні атрибути, дідухи. Очікування і підготовка до свят є найбільш сакральним моментом".

Крім проведення майстер-класів із приготування традиційних різдвяних страв, у Музеї співали давні українські колядки, плели дідуха із соломи, а за святковим столом розповідали різдвяні історії.

Особливою і знаковою частиною заходу став обряд приміряння прикрас від майстерні "Makoviya". Відомі українські артистки приміряли вишукані віночки і намисто, відтворене майстернею за древніми фотографіями та автентичними зразками з різних регіонів України.

Зараз ви читаєте новину «Підготовка до Різдва: у Музеї Гончара приготували дванадцять пісних страв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути